I december 2010 beslöt styrelsen i Försäkringsbranschens Pensionskassa, FPK, att införa hälsoprövning vid ansökan om temporär utbetalning av livsvarig ålderspension. Beslutet är tänkt att motverka moturval så att kunder med nedsatt hälsa inte ska kunna ta ut sitt pensionskapital temporärt. Men beslutet är kontroversiellt. FTF:s ledamot i FPK:s styrelse, Gert-Ove Andréasson motsatte sig beslutet, men blev nedröstad i styrelsen.
- Jag argumenterade för att den här typen av hälsoprövning inte hör hemma i en kollektivavtalad plan. I kollektivavtalet står det ingenting om att uttag av temporär pension förutsätter hälsoprövning. Vi har förståelse för problemet, men anser att detta är felväg att gå, säger Gert-Ove Andréasson, ombudsman på FTF, till Pensionsnyheterna.
Frågan illustrerar tydligt den tvist som för närvarande pågår mellan Svenskt Näringsliv och SPP där den underliggande frågan är huruvida värdesäkringen av utgående pensioner ska styras av kollektivavtalet eller försäkringsavtalet, vilket SPP hävdar.
Om man väljer att se kollektivavtalet som överordnat och försäkringsgivaren som ett rent tryggandeinstitut är svaret givet. Då är det ju alltid arbetsgivaren som svarar för förpliktelsen enligt kollektivavtalet oavsett hur försäkringsgivaren klarar av villkoren i avtalet.
- Det är klart att FPK kan fatta ett beslut om att införa hälsoprövning, vilket man redan gjort. Om det sedan går att verkställa är en annan fråga, säger Gert-Ove Andréasson och tillägger att man tagit upp samtal med sin motpart FAO i frågan för att nå en lösning.
Rättigheten att ta ut den förmånsbestämda FTP-pensionen temporärt tillkom efter det att parterna på ITP-området införde motsvarande möjlighet i avtalet 2006.