Långtidsutredningen, som ska presentera en bred översikt av den svenska arbetsmarknaden och föreslå åtgärder för att förbättra arbetsmarknaden, skriver i sitt huvudbetänkande, SOU 2011:11, att det finns ett stort behov att av reformera systemet kring förtidspensionering av unga.
I det nuvarande systemet är det relativt lätt för personer under 30 år att få aktivitetsersättning. Även om ersättningen är begränsad till tre år så menar utredningen att det är en dålig lösning att låta så unga personer gå in i ett förtidspensioneringssystem eftersom det finns en risk att man då blir kvar för länge i systemet.
Den mest tydliga reformvägen är att tillämpa samma kriterier för aktivitetsersättningen som för sjukersättningen. Aktivitetsersättning bör således bara beviljas i det fåtal fall där en underliggande ohälsa ger upphov till en nedsättning av arbetsförmågan som bedöms vara permanent. Förslaget ligger helt i linje med de förslag som framförts i SOU 2008:102. I princip innebär detta att aktivitetsersättningen kan avskaffas och sjukersättningen utökas till att gälla även personer yngre än 30 år. De personer som inte längre beviljas aktivitetsersättning bör hänvisas till sjukpenningssystemet (om de arbetat) eller systemet för försörjningsstöd (om det inte arbetat), skriver utredningen i sitt betänkande.
Långtidsutredningen tar inte upp pensionssystemet i stort i betänkande.
Katarina Thorslund blir expert i Livförsäkringsutredningen
Statsrådet Peter Norman har förordnat Katarina Thorslund, chefaktuarie på Alecta, att vara expert i Livförsäkringsutredningen.
Förordnandet gäller från den 1 februari 2011 och tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna i utredningen är slutförda.