Folksam har tillsammans med Aberdeen Property Investors team för indirekta investeringar (API IIM) utvecklat en fastighetsfond-i-fond öppen endast för bolag inom Folksamkoncernen. Detta är en ny typ av instrument för indirekta fastighetsinvesteringar, speciellt lämplig för större bolag med separata pensionsplaner.
- Folksam har tidigare investerat direkt i fastigheter utomlands men har konstaterat att det blir för dyrt. Genom att göra investeringarna via den fond-i-fond som vi nu öppnar får vi den diversifiering i innehaven som vi eftersträvar, utan att vi går in och investerar direkt, säger Esbjörn Wincent, chef för alternativa investeringar på Folksam.
- Vi kommer att använda fond-i-fonden för investeringar i fastighetsfonder och för oss är det naturligt att sprida våra innehav, dels i Europa eftersom vi är en del av EU. Vi kommer även att investera i den asiatiska marknaden som är den stora tillväxtmarknaden och där även Japan visar sig intressant. Men då kan ju inte en mindre aktör som Folksam komma till Tokyo och köpa fastigheter direkt men via fonden kan vi ändå göra investeringar i den japanska fastighetsmarknaden, säger Esbjörn Wincent.
Totalt har Folksamgruppen omkring 8,0 miljarder kr placerade i fastighetsmarknaden varav två miljarder är indirekta investeringar. Några planer på att minska direktägandet i svenska fastigheter finns för närvarande inte.
Fond-i-fonden kommer att ha sitt säte i Luxemburg vilket enligt Esbjörn Wincent är ett kostnads- och skatteeffektivt sätt att hantera fastighetsinvesteringarna.
- Vi vill inte betala mer skatt än avkastningsskatt, säger han.
Totalt kommer Folksam att placera omkring 1 miljard kr i AIPP Folksam Global, som är en paraplyfond med två underliggande fonder som delar kapitalet mellan sig. Hälften av kapitalet ska användas för investeringar i Europa och den andra halvan öronmärks för Asien.
Detta är Aberdeens Property Investments andra stora exklusiva uppdrag för en svensk investerare. Tidigare har bolaget fått förtroendet att bygga upp portföljer av såväl Europeiska och Asiatiska fastighetsfonder åt AP3 för över 2 miljarder kronor i respektive region.