Regeringens lagrådsremiss om effektivare förvaltning av buffertfonderna avviker inte i särskilt stor utsträckning från den promemoria som regeringen la fram i somras.
Remissinstanserna har varit relativt återhållsamma och de närmast drabbade, AP-fonderna själva, har varit hovsamma med kritiken.
Ett undantag har varit Sjätte AP-fonden som nu ska fusioneras med AP2 i Göteborg, vilket varken AP2 eller AP 6 egentligen ville vara med om. AP 6 tyckte dock att de vunnit en seger i och med att de fått gehör för två viktiga synpunkter.
"Som förslaget tidigare såg ut fanns en risk för att andelen onoterade aktier i buffertfondssystemet skulle minska, liksom att Sjätte AP-fondens upparbetade kompetens inte togs tillvara fullt ut. Pensionsgruppen har ställt sig bakom ett förslag där de vill ge utrymme för att tillvarata upparbetad kompetens i Sjätte AP-fonden och där den sammanslagna fonden ges utökade möjligheter att investera i onoterade tillgångar till och med 2036", skrev Katarina Staaf, vd för Sjätte AP-fonden i ett pressmeddelande den 31 januari i år.
Den nya modellen för AP-fonderna kommer dock att minska jämförbarheten mellan fondernas prestationer. I och med att AP 1 får skicka sitt kapital till AP 3 och AP 4, i så lika delar som möjligt, blir det bara de två som kan konkurrera med sina resultat framöver.
Sammanslagna AP 2 och AP 6 kommer att ha en egen lagstiftning att följa vilket innebär att den fonden får ha en högre andel illikvida tillgångar än trean och fyran i Stockholm.
Det gör att den fonden inte har någon annan fond att jämföra sig emot, det blir äpplen och päron, om någon försöker sig på det.
I lagrådsremissen skriver regeringen: Till utgången av 2036 ska Andra AP-fondens investeringar i illikvida tillgångar högst få uppgå till 50 procent av fondens samtliga tillgångar.
Det är mer än vad som gäller för AP 3 och AP 4 som har en begränsning i lagen som anger siffran 40 procent för dem.
Sen ska man ha i minnet att illikvida tillgångar inte bara är onoterade aktier utan i begreppet ryms även fastigheter och infrastruktur. De här tillgångarna är inte alltid lätta att värdera kortsiktigt.
Onoterade tillgångar får ju sitt värde vid en notering eller försäljning och det är först vid exit som det går att avgöra om affären varit bra eller dålig, avkastningsmässigt.
AP 6 har dock under de senaste tio åren gjort en mycket bra resa, efter en historiskt dålig start, och frågan är om inte den organisationen borde fått sköta en onoterad portfölj för alla AP-fonder, tänker Pensionsnyheterna.
De onoterade tillgångarna i AP 1, AP 2, AP 3 och AP 4 summerades till 152 miljarder kr vid utgången av 2023.
AP 6 hade omkring 70 miljarder och var därmed störst i det tillgångsslaget och har haft ett mycket bra track record. Men en sådan reform får vänta tills nästa shake-up av AP-fonderna.
Nu har AP 6-organsiationen tio nya år på sig att bevisa vad de kan, tillsammans med AP2. Frågan är dock bara vem som styr på allvar när det ska vara en tupp i de sammanslagna hönsgården i Göteborg, inte två.