NYHETSARKIVET
13 feb 2025 17:15
Digitalisera mera så slipper pensionärer hamna hos Kronofogden
I november 2024 skickade ordförandena för de fyra stora pensionärsorganisationerna PRO, SPF, SKPF och Riksförbundet PensionärsGemenskap, RPG ett brev adresserat till äldre- socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Budskapet är att man oroas över att allt fler pensionärer riskerar att hamna hos Kronofogden. Även generaldirektörerna på Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan fick kopior.

Detta eftersom både Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten i sin iver att minska felaktiga utbetalningar har skickat återkrav på felaktigt utbetalda bostadstillägg till pensionärer som nu hotas av Kronofogden.

"Vi menar att regeringen bör ge berörda myndigheter i uppdrag att minska risken for att fler pensionärer blir gäldenärer hos Kronofogden. Vi menar också att regeringen bor bidra till bättre information och ett enklare ansökningsförfarande for att både minska risken för återkrav av bostadstillägg och för att fler pensionärer som kan vara berättigade till stödet också får del av det", skrev de i november.

De påpekade också att det nu går lättare att kräva tillbaka pengar för felaktigt utbetalade bidrag men att det inte längre går att amortera över de felande beloppen under en längre tid, vilket var möjligt tidigare.

Till saken hör att ISF, Inspektionen för Socialförsäkringen förra året publicerade en rapport där man konstaterade att det var nästan jämnt skägg mellan dem som fått för höga bidrag och de som varit berättigade till tillägg, men som inte ansökt och därmed inte fått tillägget.

Det innebär att det inte finns någon besparing för staten här, men att det förstås blir orättvist om vissa får för mycket och andra inget alls, för att de inte känner till att de kan ansöka.

Nu, tre månader senare, har Anna Tenje svarat de oroliga pensionärsorganisationerna och skriver att "det är en prioriterad fråga för regeringen att motverka bidragsbrott och att de felaktiga utbetalningarna ska minska".

Hennes lösning på problemet är enkel och går ut på att se till att de utbetalningar som görs är korrekta från början, eftersom det då inte finns någon som får för mycket och därmed blir återbetalningsskyldiga. Se där, så lätt man kan fösa upp den gordiska knuten.

Ett annat sätt att göra utbetalningarna mer korrekta handlar, enligt Anna Tenje, om att digitalisera mera inom socialförsäkringen och att man i juni 2024 tillsatt en utredning om saken.

"De främsta orsakerna till bidragsbrott eller felaktiga utbetalningar är att enskilda, avsiktligt eller oavsiktligt, lämnar oriktiga uppgifter eller låter bli att anmäla ändrade förhållanden. Som en åtgärd för att motverka felaktiga utbetalningar och för att förenkla för människor att lämna korrekta uppgifter, vill regeringen därför utreda möjligheten att öka digitaliseringen inom socialförsäkringens område, med utgångspunkt i, bland annat, bostadstillägg till pensionärer," skriver Tenje och avslutar med att hon ser fram emot en dialog med de oroade pensionärsorganisationerna.

Det bör påpekas att ISF:s rapport i ärendet visade att det var 6700 ärenden som under 2022-2023 fastnade i nätet och ledde till återkrav från Pensionsmyndigheten som skickat dem till Försäkringskassan för ”indrivning”. Av dessa var det dock "bara" 372 som gick vidare till fogden.



Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907