NYHETSARKIVET
18 feb 2025 16:50
Femårsgränsen blir flexibel vid utbetalning från pensionsförsäkringar
Som vi tidigare berättat har regeringen, inspirerad av Svensk Försäkring och med välsignelse från Pensionsgruppen, beslutat att göra det lättare att ta ut pengar från privata pensionsförsäkringar och IPS.

I fredags presenterade regeringen en promemoria i ärendet där man anser att det är dags att förbättra flexibiliteten i utbetalningar av försäkringar med volatila tillgångar i botten.

Depåförsäkringarna, som har få begränsningar i vilka innehav man kan ha underliggande kräver inte fonder, som i fondförsäkringar. För sparare som haft intresse att förvalta en aktieportfölj i egen regi i depå, har det varit svårare.

Detta eftersom depåförsäkringen i lagstiftningen har klassats som en tradförsäkring med begränsningen att utbetalningarna inte får betalas ut bara med samma eller stigande belopp under de fem första åren.

Men nu ska portarna öppnas och det ska därmed bli möjligt att betala ut pengar ur försäkringen med varierande belopp.

"Syftet med förslagen är att motverka vissa problem med att bestämma utbetalningarnas storlek under de första fem utbetalningsåren som riskerar att försämra för försäkringstagarna. Förslagen innebär att det införs ett antal undantag från villkoret om att utbetalning från en pensionsförsäkring ska göras med samma eller med stigande belopp under de första fem utbetalningsåren. Pension får betalas ut med ett lägre belopp än det belopp som betalades ut vid den närmast föregående utbetalningen om sänkningen beror på ändringar av försäkringstekniska antaganden som tillämpas vid beräkningen av utbetalningens storlek, uttag av avgifter som följer av försäkringsavtalet eller ändringar av antalet utbetalningar per år.

- Det här är en efterlängtad reform som varit efterfrågad av många av kunderna. De som haft depåförsäkring har hittills varit tvungna att byta till en traditionell försäkring eller fondförsäkring för att uppfylla kraven i inkomstskattelagen. Nu blir det möjligt att ha kvar en aktieportfölj i depån, vilket jag vet att många kunder är intresserade av, säger Michael Enberg på Skandia till Pensionsnyheterna.

Han tillägger att man hittills gjort så att man reserverat kapital för att uppfylla kraven i lagstiftningen i händelse av kursfall och då sålt av delar av en aktieportfölj och hållit dem likvida för att de utbetalade beloppen inte ska falla i värde. Men det är inte en ordning som man kanske inte ska hålla sig till livsvarigt.

- Jag tror att det vara bra för många kunder att kanske fortsätta att ha en högre exponering mot aktiemarknaden i säg, 5–10 år efter pensioneringen och att man först därefter byter till en annan förvaltningsform för att undvika volatilitet, säger Michel Enberg.

Och som vi tidigare berättat är det inte bara kunderna som kan komma att uppskatta den planerade reformen. För försäkringsbolagen blir det inte bara enklare rent praktiskt genom att inte tvinga fram byte av förvaltningsform. Bolagen får ju också mer kapital att förvalta under längre tid om avkastningen ökar storleken på det förvaltade kapitalet.

Pensionsnyheterna har svårt att se att remissinstanserna ska bråka om den planerade liberaliseringen av inkomstskattelagen vad gäller utbetalning av ålderspension och efterlevandepension från en pensionsförsäkring.

De nya reglerna ska kunna införas den 1 januari 2026, skriver regeringen. Då blir det tillåtet med utbetalningar med fallande belopp och pauser. Sen är det upp till branschen att anpassa sina system för att möte den nya efterfrågan.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907