Dagens besked om vilka fonder som valts ut i den "smala" kategorin av Nordenfonder, visar att Fondtorgsnämnden gör nytta. Avgifterna som fondbolagen får för att förvalta de upphandlade fonderna är minimala, det handlar om 10-30 baspunkter. De är ur spararnas perspektiv inte betydelselösa, men nästan när vi är nere på de nivåerna i krypcasinot.
Betydligt viktigare är att man ser till att plocka bort de underpresterande fonder genom den kvalitetssäkring som man gör i upphandlingsprocessen. Av de fonder som hittills funnits på fondtorget har de, räknat på alla som valt att erbjuda sina tjänster på PPM-torget underpresterat. Faktum är att de på totalen inte klarat av att spöa index.
Alltså, när man haft ett öppet anslutningsförfarande, där alla fått vara med, så får man med en hel del underpresterande eller ska vi säga som det är; dåliga fonder.
De har kostat spararna i avkastning under flera år och kommer att resultera i lägre pension, när avkastningen på sikt ska hamna i pensionsutbetalningar.
En tidig spaning, gjord av Mercer innan Fondtorgsnämnden skapats gav vid handen att kombinationen av att utestänga dåliga fonder och istället välja ut och kvalitetskontrollera fondernas framtida förutsättningar, kom man då fram till att det gick att höja avkastningen med 1,5 procentenheter till alla. Per år.
Upphandlingsresultatet den här gången pekar mot att det kan bli mer än så, det ser mer ut som 2-2,5 procent bättre resultat i de nu upphandlade kategorierna. Det är manna från himlen till spararna. Fondtorgsnämnden har inte vågat ta så stora siffror i munnen, eftersom det kan tolkas som löften.
- Vi har räknat med att våra upphandlingar kan leda till omkring 0,4- 0,5 procentenheters bättre resultat genom att välja ut och kvalitetssäkra fonder, mer har vi inte vågat säga, eftersom det kan tolkas som att vi lovat ut det, säger Erik Fransson, kanslichef på Fondtorgsnämnden till Pensionsnyheterna.
Men om det nu finns drygt 2 000 miljarder kr i systemet (och mer blir det) blir det enorma summor varje år om man kan nå högre avkastning till lägre avgifter.
0,5 procents ökning ger 500 kr mer i månaden i pension. Blir det tre eller fyra gånger den siffran är det lätt att se att den som städar ut dåliga fonder och ersätter dem med bra, skapar värden. Bevisligen.
Och Fondtorgsnämndens verksamhet har alla chanser att bli en rekordaffär för Sveriges pensionssparare. Myndigheten har redan genom de nu genomförda upphandlingarna blivit till en myndighet som genom sin verksamhet skapat mer pension för pengarna.
Ingen dålig prestation, även om det kan kännas som en lågt hängande frukt. De naiva politikerna som skapade det ursprungliga systemet på 90-talet trodde att konkurrensen mellan fonderna på torget skulle leda till att bäst och billigast skulle segra. Vi vet nu att det inte blev så. Men att göra om och göra rätt är aldrig fel.