Trots alla yrkanden som de olika riksdagsledamöterna i motioner författat (om de inte använt Chat GPT) om ändringar av reglerna för pensioner är det inte en enda som finner nåd i i socialförsäkringsutskottet.
I det nu utkomna betänkandet behandlade socialförsäkringsutskottet omkring 20 yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2023/24.
Motionsyrkandena handlade bland annat om pensionsrätt för barnår, överföring av premiepension, bättre grundtrygghet i pensionen och garantipensionsnivåerna för gifta respektive sambor. Tji fick alla.
Det här är nu inte särskilt förvånande. Riksdagsledamöternas motioner från den allmänna motionstiden brukar sällan leta sig ända fram till beslut i kammaren. Än värre är det när det dessutom sitter en grindvakt i form av Pensionsgruppen som kan sägas ha vetorätt om förändringar i pensionssystemet. Där måste ju alla vara överens om vad som är en bra idé och vad som inte är det.
Så sorry Isak From och Helén Pettersson (båda S) som föreslog ett tillkännagivande om vikten av att stärka och reformera pensionssystemet så att det ger minst 70 procent av slutlönen i pension. Det tyckte inte utskottets majoritet.
Martina Johansson med kompisar från Centern tyckte att regeringen borde ge i uppdrag åt berörda myndigheter att genomföra en informationskampanj gentemot unga vuxna, föräldrar och företagare om livsinkomstens betydelse för pensionen. Det förslaget åkte i utskottets papperskorg.
Det gjorde också motionen som Janine Alm Ericson med vänner från miljöpartiet som föreslog att det skulle bli möjligt att låta sambor att överföra premiepensionsrätter på motsvarande sätt som gifta i dag har möjlighet att göra.
Moderaten Boriana Åberg tyckte att man borde kunna slopa taket på 7,5 inkomstbasbelopp i den allmänna pensionen och att det allmänna systemet skulle kunna täcka alla inkomster upp till himlen. Regeln med taket finns ju kvar av historiska skäl från tiden då det gamla ATP-systemet fortfarande levde.
På ATP-tiden var man orolig för att staten skulle ta på sig ansvaret för att garantera en fömånsbestämd pension om några miljardärer skulle vilja trygga den via staten, vilket var förenat med en enorm risk, bland annat i kombination med ökad livslängd.
Nu garanterar ju inte staten den allmänna pensionen längre, varför det skulle vara praktiskt möjligt att slopa taket, precis som Boriana Åberg föreslår. Men det är förstås lite känsligt eftersom det skulle göra livet surt för alla bolag som lever gott på att erbjuda tjänstepensioner på det utrymme som staten lämnar oförsäkrat över taket.
Då skulle man ju kunna nöja sig med lägre avsättningar till tjänstepensionerna och bara ha den mindre delen under taket kvar, alltså 4,5-6 procent av lönesumman, men inte de 30 procent eller mer till dem som löner över taket på 7,5 inkomstbasbelopp. Men av det blir det alltså intet, har socialförsäkringsutskottet beslutat.
Till saken hör att den nu blivit ännu svårare att få igenom förslag som inte är uppfunna i Pensionsgruppen. Numera är ju alla partier med där så att lyckas komma med något som faller hela gruppen på läppen är i praktiken utsiktslöst. Trots det fortsätter det att komma in motioner om pensionerna under motionstiden. Skam den som ger sig.