NYHETSARKIVET
25 feb 2025 16:30
Jobbpremie för den som går ifrån bidrag till arbete föreslås i utredning
Regeringen arbetar med att genomföra en omfattande bidragsreform för att göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete och egen försörjning.

Som ett steg i det arbetet tog äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, (M) idag emot förslag på hur drivkrafterna att gå från bidrag till arbete och egen försörjning kan öka.

Under 2023 fick drygt 177 000 vuxna personer någon gång under året ekonomiskt bistånd. Av det totala antalet vuxna biståndsmottagare var omkring 60 procent utrikes födda. Forskning visar att långa bidragsperioder bidrar till ökade risker för bland annat ohälsa, fattigdom och utanförskap, skriver regeringen.

"För att bygga ett Sverige som håller ihop måste fler människor arbeta och försörja sig själva. Regeringen vill genomföra en bidragsreform i tre delar. Det handlar om ett aktivitetskrav för att få försörjningsstöd för att motverka långvarigt bidragsberoende och närma sig egen försörjning, bidragstak för att det ska löna sig bättre att arbeta i stället för att få bidrag och kvalificering till välfärden. Den här utredningens förslag är viktiga i det fortsatta arbetet", säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Utredningen om drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet (S 2022:16) har haft i uppgift att ta fram förslag för att öka drivkrafter och möjligheter till egen försörjning för personer som får försörjningsstöd. Syftet var att identifiera åtgärder som bidrar till att fler snabbare når arbetsmarknaden och därmed kan förbättra integrationen.

Utredningen lämnar olika förslag på hur effekterna kan nås och det finns både piskor och morötter i arsenalen:

• En modell för bidragstak kan utformas för att bidragen inte ska vara högre än inkomsten vid arbete. Dessutom föreslås införandet av en jobbpremie.

• En generell översyn av riksnormen, där bland annat möjligheterna att lämna försörjningsstöd utöver riksnormen och försörjningsstödet till större familjer begränsas.

Utredningen omfattar förslag riktade mot många olika grupper som står utanför arbetsmarknaden. Utredningen dessutom haft ett särskilt uppdrag för att tydliggöra ansvarsfördelningen för långtidsarbetslösa mellan staten och kommunerna.

Utredningens betänkande kommer inte att skickas på remiss, som brukligt, utan kommer att analyseras och beredas vidare i Regeringskansliet.

Antagligen för att se till att Tidöpartierna först ska komma överens om hur antalet piskor och morötter i förslagen rimmar med den egna politiken, innan man lägger fram skarpa förslag.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907