Idag publicerade Finansinspektionen de nya reglerna för försäkringsförmedlare som ska gälla från och med den 1 november. Reglerna innebär att Sverige inför EU-direktivets så kallade MiFID regler i svensk lagstiftning och tillsyn.
Föreskrifterna innehåller bestämmelser om vilka krav som ställs på den som ska förmedla försäkringar samt vilken information som förmedlaren ska lämna till kunden. Regler införs även om hur en försäkringsförmedlare ska dokumentera förmedlingen samt hur förmedlaren ska hantera klagomål. Reglerna gäller främst dem som har fondförmedling eller söker tillstånd för investeringsrådgivning som sidoverksamhet.
Efter den 1 november 2007 måste försäkringsförmedlare ha tillstånd från FI för att få lämna råd om fondandelar till kunder. Den möjlighet som finns i dag att förmedla fondandelar kommer att vara kvar. FI ställer även nya krav på förmedlarna i fråga om kompetens och ansvarsförsäkring.
Enligt Per Andelius, vd på Svenska försäkringsförmedlares förening, innebär reglerna att det kommer att bli skillnad mellan hur försäkringsbolagens säljare behandlas i förhållande till de fristående förmedlarna. Det leder enligt honom till "tillsynsarbitrage".
- Försäkringsbolagens säljare omfattas av de olika försäkringsdirektiven och de är betydligt lösare i formen än MiFID Jag tror att det var ett viktigt skäl till att vissa bolag valt att flytta in sina säljorganisationer i bolaget. På så sätt undgår de att träffas av de nya reglerna, säger Per Andelius.
Han tillägger att en stor brist i direktivet är att små mäklarorganisationer ska uppfylla samma formella krav som banker som omsluter flera miljarder kr och har jurister och complianceavdelningar "in house".
- Det är en väldig skillnad mellan storbanker och ett mäkleri med två förmedlare i Alvesta. Och riskerna är ju betydligt mindre för de senare. Om de förlorar hälften av sin verksamhet på grund av att de inte följer reglerna så täcks ju det av deras ansvarsförsäkringar. Om det skulle ske med en bank kan det få dominoeffekter på hela marknaden, säger han.
Han tillägger dock att det här problemet inte beror på Finansinspektionens sätt att införa direktivets regelverk. Tvärtom säger han att FI agerat föredömligt och lyssnat på de branschproblem som SFF påtalat.
Däremot tror han inte att de nya reglerna kommer att innebära någon särskilt stor förändring.
- Det är aldrig olagligt att ge dåliga råd och jag tror inte att det här nya regelverket kommer att förhindra att det ges sådana. Det finns risk för att de här bara leder till ökad byråkrati, något som i förlängningen kan leda till högre kostnader, säger Per Andelius.
De nya reglerna FFFS 2005:11 finns på Finansinspektionens hemsida,