Med en totalvkastning på -3,0 procent hamnar KPA Pension i botten av totalavkastningstabellen och det är en placering som bolagets vd Bertil Repfennig inte är nöjd med.
Han säger till Pensionsnyheterna att man nu byggt upp kapital och ökat solvensen så att man framöver kommer att placera en större andel av kapitalet i risktillgångar vilket gör att man kommer att hamna i nivå med de övriga livbolagen.
- Nu har vi en stark kapitalbas och 13 miljarder i riskkapital och en solvens på 150 så framöver ska det kunna gå bättre för oss, säger Bertil Repfennig, till Pensionsnyheterna.
Det som framför allt tyngt resultatet för KPA Pension under fjolåret är att man köpt in ränteswappar för att skydda sig mot ränterisken på skuldsidan. De här instrumenten gör att man tar bort risken för att tvingas skjuta till kapital till bolaget men innebär samtidigt att man missar möjlighet att ge avkastning till kunderna.
De här ränteswapparna, som är att likna vid syntetiska obligationer med lång löptid, är extremt riskabla i ett läge när räntorna går upp, vilket skedde under fjolåret.
Strategin att skydda sig visade sig alltså bli dyrbar för kunderna, alltså främst ickeväljare anställda i kommuner och landsting. De får ännu en gång betala priset för att KPA och ägarna Sveriges Kommuner & Landsting och Folksam inte vill ta risken att skjuta in nytt riskkapital.