På torsdag ska Svensk Försäkring ta ställning till den rapport om skapandet av en digital fullmaktsnod för försäkringsbranschen, som ska kunna användas för att bringa ordning i den i dag analoga och resurskrävande blanketthanteringen.
Uppdraget har kommit via E-delegationen som uppdragit åt Pensionsmyndigheten att utreda förutsättningarna att utveckla en elektronisk fullmaktsnod inom försäkringsområdet. Utredningen har bedrivits inom ramen för Min Pension under perioden september 2012 till januari 2013.
Genom att samla försäkringsfullmakter i en nod där en fullmaktsgivare ska registreras är tanken att man ska kunna få en mer transparent hantering. Information om fullmakten hämtas ur noden och på så sätt är det meningen att alla fullmakter ska finnas på samma ställe.
Ett annat syfte är att fullmaktsgivare enklare än hittills ska kunna få fram information om vilka fullmakter som redan i dag finns utställda för honom eller henne. Med hjälp av säker inloggning ska det även bli möjligt att tända och släcka fullmakter, något som är tänkt att stärka konsumenternas ställning. I en framtid ser man framför sig en nationell visningstjänst där även andra fullmakter, till exempel för ombud med fullmakter på andra områden, till exempel apotek ska kunna finnas i andra separata fullmaktsnod.
Från försäkringsförmedlare och vissa av försäkringsbolagen har man menat att noden kan innebära att marknaden kan påverkas i och med att metoden för inloggning med Bank-ID kan leda till att de aktörer som har direktkontakt med kunderna i inloggat läge, till exempel banker som hanterar vardagstransaktioner, så skulle dessa kunna överta fullmakter från andra aktörer och i kombination med en utvidgad flytträtt kunna vinna marknadsandelar.
Charlotta Carlberg, vd för Sfm, säger till exempel att hon välkomnar en utökad transparens kring fullmaktshanteringen men att alla små steg som tas kan leda till att konkurrensförhållandena förändras på ett sätt som kan missgynna förmedlarna, inte minst i en situation med utökad flytträtt.
Den typen av konkurrenseffekter är dock inte något som man lagt fokus på i samband med framtagandet av rapporten.
- Vi har sett framtagandet av skissen som en lösning på en administrativ frågeställning som ökar nyttan för konsumenter men även branschen. Något större fokus på vilka andra effekter det skulle kunna få på marknaden har vi inte haft, säger Christian Rutz, projektledare för arbetsgruppen som tagit fram rapporten till Pensionsnyheterna.
Enligt Christian Rutz har man fört löpande diskussioner med branschens olika aktörer under arbetet med rapporten varför han inte förväntar sig att det nu ska uppstå några strider kring de slutsatser som dras i rapporten.
- Nästa steg i processen är att vi ska försöka ta fram mer konkreta förslag på lösningar hur fullmaktsnoden ska styras och ägas som så långt som möjligt tillmötesgår olika parters utgångspunkter. Förslagen är tänkta att utgöra ett underlag för en inledande diskussion mellan försäkringsbolag, förmedlare, valcentraler och myndigheter, säger Christian Rutz.