I dag publicerade Finansinspektionen, FI, sitt remissvar på livförsäkringsutredningens betänkande. Man är positiv till de stora dragen i utredningen men efterfrågar en hel del klargöranden. Inte minst hade man velat se en bättre konsekvensanalys och att man tagit med övergångsregler i förslagen.
FI är positiv till utredningens förslag om utökad flytträtt eftersom man anser att det kan bidra till en ökad konsumentmakt och därmed också en bättre marknadsdisciplin. Precis som utredningen så menar FI att det skulle medföra så stora praktiska och juridiska problem att det inte är värt arbetet att införa flytträtt på förmånsbestämda tjänstepensioner.
FI ser till skillnad från de flesta övriga remissinstanser till både de sparare som vill flytta och de som inte vill. Man menar att utredningen tagit allt för mycket hänsyn till de som vill flytta och att man borde analyserat effekterna av flyttarna bättre.
Finansinspektionen anser att utredningen är alltför ensidigt inriktad på rättigheterna för de som vill flytta. Behovet av skydd för de som inte kan eller vill flytta borde ha fått en djupare analys i utredningen. En tydlig analys borde även ha gjorts av vilka omständigheter som kan medföra att flytt inte kan tillåtas eller är o lämplig. Det kan handla om enskilda individers hälsotillstånd, men även om att skyddet och förutsättningarna för de kvarvarande spararna urholkats och att livförsäkringsföretaget Då bör ha rätt att neka utflytt, skriver FI i remissvaret.
FI anser att en rad frågeställningar måste klargöras i den fortsatta beredningen av lagstiftningsärendet. Några av dessa är:
Var går gränsen för när ett livförsäkringsföretag kan avböja flytt eller nedsätta flyttvärdet? Detta bör vara tydligt då tvister lätt kan uppstå mellan företag och försäkringstagare i sådana situationer.
Vilka generella principer bör gälla för att säkerställa rättvis behandling av försäkringstagare med hänvisning till den försäkrades hälsotillstånd och till försäkringens art?
Ska flytträtten kunna begränsas med hänsyn till företagets solvenssituation?
Hur stor del av överskottsmedlen i ett avgivande företag kan betalas ut utan att avkastningen för den som inte flyttar riskerar att försämras?
Man efterlyser också ett förslag om provisionsreglering i samband med förslagen om flytträtt.
Precis som ett flertal andra remissinstanser efterlyser man bättre konsekvensanalyser. Man saknar också övergångsregler för införandet av de föreslagna åtgärderna.
Det verkar alltså som att FI är positiv till grundidén men att man ser så stora brister i utredningen att de knappt verkar se förslagen som genomförbara. Åtminstone inte i den form de är nu.