Finansinspektionen, FI, har i flera år propagerat för ett provisionsförbud för försäkringsförmedlare. Nu tar man steget längre och lämnar i dag in ett förslag till regeringen om att lagstifta om förbud mot försäkringsprovisioner.
- Provisioner leder till att rådgivare hellre säljer produkter med höga provisioner än ser till kundens bästa. Många uppmanar också kunderna att flytta efter kort tid för att de ska få provision igen och de ser inte till kundens långsiktigt bästa, säger Anna Jegnell, verksamhetsområdeschef Marknader på FI, som presenterade förslaget på FI:s Tillsynsdag i dag.
I förslaget förslår man att regeringen ska förbjuda provisioner som utbetalas i samband med att produkter tecknas eller i samband med att försäkringsavtal ingås.
Enligt Anna Jegnell är informationen till kunderna fortfarande dålig, även om man sett förbättringar. Men trots att det finns tecken på att branschen börjar ta i frågan så menar man att ett provisionsförbud är ett måste.
- Det träffar de områden där vi ser störst problem och hjälper kunden att göra bra val med bra rådgivning, säger hon.
Martin Andersson, generaldirektör på FI, menar att branschens insatser varit för få och för sena.
- Det har hänt ganska mycket sen vi började prata om provisionsförbud. När vi började fanns det extremt lågt intresse för den här frågan, säger Martin Andersson.
- Det är bra att man börjat nu. Men vi är besvikna att vi var tvungna att ta i frågan för att branschen över huvud taget ville ta i frågan. Man behöver bra rådgivning men det är många kunder som får väldigt dålig rådgivning där provisionen står i centrum, säger Martin Andersson.
Gustaf Rentzhog, vd för Söderberg & Partners, tycker att självreglering är en bättre väg att gå, men är inte påtagligt negativ mot FI:s förslag
- Jag håller med Martin Andersson att vi i branschen var väldigt långsamma att ta tag i det här. Därför beslutade vi att gå ihop och skapa Insuresec och det tror jag är rätt väg att gå. Försäkringsförmedlare ska vara ledande i transparens. Det har vi kanske inte varit förut, men man ska se i kronor och ören vad förmedlaren får. Vi tror på självregleringen men vi skulle också varit snabbare. Men jobbar man nästan ä 24 timmar om dygnet är det svårt att hinna med allt, säger Gustaf Rentzhog i en paneldebatt på FI:s tillsynsdag.
Han tror främst att ett provisionsförbud kommer att bli ett problem för mindre bolag.
- Provisioner kan vara väldigt viktigt för mindre bolag och det kan göra att flera av dem slås ut, säger Gustaf Rentzhog.
- Det är kanske en konsekvens vi får leva med och acceptera om det ökar kundnyttan. Att få en uppstädning gör säkert att bolag försvinner, men kanske inte några bolag som betyder något i det stora hela, säger Martin Andersson.