NYHETSARKIVET
1 jul 2013 11:50
Svensk Försäkring positiv till provisionsförbud
Nu har Svensk Försäkring till slut kommit överens om en gemensam ståndpunkt kring förmedlarprovisioner. Och skrivningen är skarpare än de flesta antagligen väntat sig.

I ett uttalande skriver Svensk Försäkring att provisionsersättning inte ska betalas till förmedlare vid oberoende rådgivning. Detta för att hantera de intressekonflikter som kan uppstå mellan försäkringsförmedlare och kunder.

Svensk Försäkrings styrelse ställer sig alltså bakom EU-kommissionens förslag om att provision inte ska betalas till förmedlare vid oberoende rådgivning.

För att säkra att den ökade transparensen får verkligt genomslag för kunderna understryker förbundsstyrelsen att Finansinspektionen måste skärpa sin tillsyn över försäkringsdistributionen och noga övervaka att kunderna får den information som de är berättigade till.

”Klar och begriplig information till kunderna är en central åtgärd för att hantera intressekonflikter. I varje enskilt fall ska kunden informeras om vilket eller vilka försäkringsföretag som förmedlaren företräder, vem eller vilka som betalar provision eller annan ersättning till förmedlaren, samt priset på förmedlartjänsten”, säger Bengt-Åke Fagerman, koncernchef i Skandia och styrelseordförande i Svensk Försäkring, i en kommentar.

Även om det här alltså kallas för en gemensam ståndpunkt så är det alltså ett majoritetsbeslut fattat i föreningens styrelse. Inför ställningstagandet så har Svensk Försäkring haft möten med försäkringsbolagen, men man har inte lyckats landa i någon gemensam ståndpunkt.

”Utfallet av mötena innebar att det så långt inte fanns någon enhetlig hållning hos medlemsföretagen om hur intressekonflikter vid distribution av försäkringar bör hanteras”, skriver man i den promemoria som ligger till grund för ställningstagandet.

Samtliga deltagande bolag var dock för ett provisionsförbud, så som det föreslagits i IMD2-direktivet.

Den positiva hållningen till ett förbud mot up-frontersättningar kommer från att branschen länge försökt komma från up-frontersättningarna som bygger upp stora provisionsskulder, så kallade Dackar, i bolagen. Problemet har varit att alla bolag måste följa samma linje och om vissa skulle fortsätta med provisioner skulle möjligheterna till det urholkas.

Svensk Försäkrings uttalande visar dock hur splittrad branschen är i frågan. Hade bolagen varit eniga med föreningens styrelse om att införa ett förbud mot up-front-ersättningar hade man inte behövt säga att man är positiv till förslaget. Istället hade man helt enkelt kunnat införa ett förbud själva och på så sätt lösa hela problemet över en natt.

Så mycket är up-frontersättningar värda
En uppskattning som görs i Svensk Försäkrings promemoria om förbud mot up-frontersättningar ger vid handen att 29 procent av förmedlarnas inkomster kommer från up-front ersättningar.

60 procent av intäkterna kommer från beståndsersättningar och resterande 11 procent från direkta arvoden.

Ofta finns det ett annulationsansvar på mellan ett och tre år kopplat till ersättningen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907