Det är fortfarande många kommun- och landstingsanställda som inte får någon uppdaterad information om vad de kan vänta sig i pension. Anledningen är att kommunerna inte lyckats leverera information om hur mycket de kommunanställda tjänat in till Min Pension. Det anses helt enkelt för krångligt att samla in informationen, som ofta inte är digitaliserad. Men hur ska man göra för att denna stora grupp, uppemot 1 miljon anställda, ska få samma pensionsinformation som andra arbetsgrupper. Den frågan diskuterades på seminariet Informationen om den kommunala tjänstepensionen ett sorgebarn eller bättre än sitt rykte? som arrangerades av Min Pension.
Anders Sellström, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, menade att ett sätt att få de kommunanställda att få bättre information om sin pension är att skriva ut hur mycket som avsätts i tjänstepension på lönebeskeden.
- Om en miljon anställda får se vad som sätts av i tjänstepension så blir ju trycket enormt på alla kommunpolitiker att leverera pensionsinformation, säger han.
Bengt-Åke Fagerman, koncernchef på Skandia, trodde inte att intresset skulle öka markant. Men menade i stället att informationen går att ta fram, om det bara ställs krav på att det faktiskt görs. Informationen finns i försäkringsbolagen, som skulle kunna ta fram den om de tvingas till det.
- Om det kommer ett sådant krav från parterna så måste vi naturligtvis leverera det. Men det är inte lätt, säger han.
Ett förslag för att förenkla hanteringen av kommunala pensioner som kom upp var att aktörerna på marknaden skulle samverka för att standardisera informationsöverföringen. Något som både Bengt-Åke Fagerman och Lars-Åke Vikberg, vd för KPA Pension, var försiktigt positiva till.
- Monopol är inte bra. Men jag kan i viss mån tänka mig att samverka kring delar av basinfrastrukturen, säger Bengt-Åke Fagerman.