Det är viktigt att försäkringsbranschen blir bättre på att förstå vilken information som kunderna klarar av att ta till sig. Det är slutsatsen i rapporten Nöjda och trygga kunder konsumentinformation inom försäkring som presenterades i Almedalen i dag.
Det viktigaste är alltså inte att informera utan att göra det på ett sätt som kunderna kan förstå. En viktig sak är att inte ge för mycket information, tvärt om kan det gagna kunden att begränsa information och valmöjligheter.
Ett sätt att utforma informationen är att utgå från individers benägenhet att använda tumregler såsom att använda sig av riktmärken eller jämföra sig själva med andra. Därtill behöver informationen anpassas utifrån den specifika situationen och olika individers förutsättningar. Slutligen kan konsumentens intresse för att göra ett val öka om antalet alternativ inte är så många, exempelvis genom att konsumenten erbjuds ett begränsat antal förvalsalternativ, skriver man i rapporten.
- En central del för att få förtroende är att se till att kunderna kan ta till sig informationen om försäkringsprodukter, säger Christina Lindenius, vd för Svensk Försäkring vid det seminarium där rapporten presenterades.
Hon fick medhåll av Bengt-Åke Fagerman, koncernchef för Skandia, som deltog i en paneldiskussion på seminariet.
- Den som först lyckas göra produkten begriplig kommer att sälja den. Det märks i affären och är antagligen den bästa motivationen för bolagen i branschen att förbättra sin information, säger Bengt-Åke Fagerman.
Christina Lindenius ser dock en fara i de regler om kundinformation som EU tagit fram. Informationskravet är mycket omfattande, men den stora mängd information som bolagen blir skyldiga att ge kunden riskerar att göra produkten obegriplig för många.
- Där ser vi att man i EU är kvar i det här att ge konsumenterna massor med information, och då riskerar vi att tappa dem, säger hon.
Också Gunnar Olsson, chef för Konsumenternas Bank och Försäkring, menar att informationen måste bli tydligare för att den ska kunna fungera på ett bra sätt.
- Vi får många klagomål om informationen. Att man inte förstår. Det kan vara så att försäkringsbolaget har gjort allting rätt men att kunden inte förstår vad det är man gjort och varför. Informationen är på en väldigt hög nivå och ibland är det lätt att glömma grunderna, säger Gunnar Olsson.