Akademikerorganisationen SACO-S oroas över pensionskostnaderna för de statliga myndigheterna och vill finna vägar att minska det kraftiga besparingskrav som läggs på myndigheterna i och med att inbetalda premier till systemet endast förräntas med statslåneräntan. Det gör att avkastningen blir lägre än om man hade kunnat placera pengarna i andra typer av tillgångar, något som är möjligt för privata företag som fonderar pensionspremierna i försäkring.
SACO-S vill nu att de premier som myndigheterna betalar in för att säkerställa framtida pensionsåtaganden ska kunna få del av avkastningen på aktiemarknaden och inte bara räntemarknaden.
- De goda åren som varit på aktiemarknaden har gjort att företag som har varit försäkrade i Alecta nu kan få rabatter på 40 procent av sina premier till följd av de överskott som byggts upp genom hög avkastning. De statliga myndigheterna får dock inga möjligheter till rabatter eftersom de inbetalade premierna bara förräntas med statslåneräntan, säger Björn Birath, vice ordförande i SACO-S till Pensionsnyheterna.
Han tillägger att den låga avkastningen gör att myndigheterna åläggs ett alltför stort besparingskrav eftersom förräntningen är så låg på pensionspremierna.
Fram till 2003 hade man inom staten en modell med ett virtuellt försäkringsbolag, Nämnden för statens avtalsförsäkringar, NSA, som skapade fiktiva placeringar som skuggade de privata försäkringsbolagens portföljer. Det innebar att man hade en portfölj med 40 procent aktier och 60 procent räntebärande och man fick då möjlighet att dra nytta av avkastningen på aktiemarknaden, något som bidrog till att sänka premierna och skapade en modell som kunde efterlikna den som de privata företagen hade.
Den förra regeringen la dock ned verksamheten i NSA efter det att systemet utretts av utredaren Alf Nilsson, som ansåg att det var orimligt att staten skulle behöva betala mer än statslåneränta på pengar som man lånade av myndigheterna till framtida pensioner.
Enligt Björn Birath har man nu arbetat för att få upp frågan på agendan igen. Han har gott hopp om att regeringen i den kommande vårpropositionen ska ta in en skrivning som gör att man ska kunna få tillbaka statens virtuella försäkringsbolag för att på så sätt minska myndigheternas pensionskostnader.
Enligt Björn Birath skulle det inte kräva att man startar NSA igen. Det skulle räcka med att SPV får i uppdrag att räkna upp värdet på inbetalade premier med både aktie- och ränteindex.
På senare tid har dock börsen fallit kraftigt och just nu borde dock facken vara glada för att man inte har några pensionsplaceringar på aktiemarknaden.
- Ser man det långsiktigt så är avkastningen högre på aktiemarknaden än på räntemarknaden, även om det gått ned en del på senare tid, säger Björn Birath.