NYHETSARKIVET
16 feb 2015 12:07
Ingen negativ skatt på k-försäkring vid minusränta
Tack vare den extremt låga räntan kan skatten på kapitalförsäkringar nollas helt och hållet. Däremot kan den aldrig bli negativ. Det slår Skatteverket fast i ett ställningstagande som publicerades i dag.

Efter att Riksbanken i torsdags sänkte reporäntan till -0,1 procent har Skatteverket publicerat ett ställningstagande om de skattemässiga effekterna av minusräntan. De drar slutsatsen att avkastningsskatten på en kapitalförsäkring blir noll kronor om statslåneräntan är negativ den 30 november året innan inkomståret. Det samma gäller schablonintäkten på ett Investeringssparkonto.

Kapitalförsäkringar och Investeringssparkonton beskattas genom att man beräknar en schablonintäkt baserad på det kapital som finns på kontot. Schablonintäkten beskattas sedan som en kapitalinkomst med 30 procent. Schablonintäkten beräknas som statslåneräntan den 30 november året innan inkomståret, multiplicerat med kapitalunderlaget.

Så i teorin skulle skatten alltså kunna bli negativ med en negativ räntebild. Men Skatteverket menar att schablonintäkten aldrig kan vara negativ. Så är statslåneräntan vid avstämningsdagen negativ blir schablonintäkten noll kronor under året efter.

Det ska tilläggas att statslåneräntan inte är det samma som reporäntan. Statslåneräntan har också den sjunkit kraftigt den senaste tiden, men bestämdes i torsdags till 0,48 procent. Det är alltså fortfarande en lång väg kvar ned till en nollräntenivå.

Det är tydligt att Skatteverket inte har några som helst planer på att låta minusräntan ge möjlighet till några finurliga skatteavdrag. I ställningstagandet konstaterar Skatteverket också att en negativ ränta på ett inlåningskonto inte är en avdragsgill avgift.

”Det får istället ses som en avgift som banken tar ut för att tillhandahålla system och tjänster som hör ihop med kontot, oberoende om avgiften beräknas utifrån hur mycket pengar som förvaras på kontot och hur länge de förvaras där. Skatteverket anser inte heller att avgiften är avdragsgill på någon annan grund. Den kan inte ses som en utgift för att förvärva eller bibehålla en inkomst och inte heller som en förvaltningsutgift”, skriver Skatteverket.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907