Skandia hade en totalavkastning i sin traditionella livportfölj under förra året på 13,6 procent (6,7 procent). Generationsprodukten GarantiPension Plus, mätt för en 25-åring, avkastade 17,5 procent.
Vi kan summera 2014 som ett mycket starkt år för Skandia med en kraftigt ökad tillväxt sett till utlåning och sparande och en mycket hög avkastning i vår traditionella livportfölj. Detta samtidigt som våra kostnader har varit lägre. Och bäst av allt är att det är kunderna som vinner på vår fina prestation, då all vinst vi genererar i Skandia tillfaller kunderna, säger Bengt-Åke Fagerman, Skandias koncernchef, i en kommentar.
Precis som Folksam har Skandia har råkat ut för att många velat göra väldigt stora engångsinsättningar i traditionell försäkring för att utnyttja den höga återbäringsräntan. Det gjorde att de inbetalda premierna till traditionell förvaltning ökade med över 40 procent under 2014, till 21 347 miljoner kr (15 178 miljoner kr).
Vi jagar inte volymer utan tar ansvar för våra kunders långsiktiga intressen. Under året begränsade vi stora engångsinsättningar i kapitalförsäkringar för att minska kortsiktigheten. Vi har också slopat up front-provision då vi menar att denna typ av ersättning motverkar långsiktig kundvård och riskerar att skapa intressekonflikter, säger Bengt-Åke Fagerman.
De inbetalda premierna uppgick totalt till 39 393 miljoner kr (35 192 miljoner kr)
Att penningpolitiken varit starkt stimulerad i många länder har ökat värdet på de flesta risktillgångar samtidigt som räntorna har pressats tillbaka. Skandias traditionella livportfölj har under året varit väl positionerad för dollarns förstärkning och avkastningen inom onoterade bolag har uppgått till hela 28 procent. Särskilt hög var värdetillväxten för de amerikanska utvecklingsbolagen.
Att söka investeringar i mindre likvida tillgångsslag är en del av vår investeringsstrategi och onoterade bolag uppgår nu till nästan nio procent av livportföljen. Ytterligare en positiv faktor i fjol var resultatet i den aktiva förvaltningen som bidrog med en överavkastning på drygt en procentenhet motsvarande ca 2 miljarder kr jämfört med om Skandia hade investerat i jämförelseindex, säger Hans Sterte, Skandias kapitalförvaltningschef, i en kommentar.
Solvensgraden var 161 procent vid årsskiftet (164 procent) och den kollektiva konsolideringen 116 procent (110 procent). Det förvaltade kapitalet uppgick till 548 miljarder kr vid årsskiftet (476 miljarder kr vid slutet av 2013). Av det stod den svenska traditionella portföljen för 366 miljarder kr (324 miljarder kr). Svensk fond- och depåförsäkring förvaltade 141 miljarder kr (127 miljarder kr).