Pensionsnyheterna kunde den 16 november berätta att Finansinspektionens nya grunder får lite speciella konsekvenser när det gäller dödligheten. De nya försäkringstekniska antagandena tar höjd för det faktum att medellivslängden ökar trendmässigt, men enligt Aktuarie Sven-Åke Widaeus på PFAB, som kontrollräknat efter de nya antagandena, uppstår det underliga effekter för de allra äldsta åldersgrupperna.
- Effekten blir att en person född på 60-talet har en lägre dödlighetsrisk efter sin 90-årsdag än vad som blir fallet för en 90-åring som är född på 80-talet, kunde han berätta för Pensionsnyheterna den 16 november.
Enligt Gunnar Andersson, ordförande i den försäkringstekniska forskningsnämnden som tagit fram de nya dödlighetsantagandena, så måste man skilja på observerad dödlighet och utjämnad dödlighet.
- Den observerade dödligheten har ett irreguljärt uppförande, speciellt i höga åldrar. Detta uppförande skulle skapa märkliga effekter om man lät det slå igenom fullt ut i beräkningarna av premier och avsättningar, säger han.
Sverige har vi under lång tid utjämnat det med den så kallade Makeham-modellen, som är en grov utjämning av den observerade dödligheten, eftersom den tar begränsad hänsyn till bland annat generationsvariationer.
- I det här fallet var det inte en förutsedd effekt, men väl en effekt som vi diskuterade innan vi publicerade resultaten. I just det här fallet valde vi att behålla den här effekten eftersom data gav den. När modellerna appliceras på ett bestånd är det alltid upp till aktuarien att justera modellen efter det aktuella beståndet och de förutsättningar som hon eller han har att beakta, säger Gunnar Andersson.