Igår, den 19 september, meddelade Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation att man sagt upp avtalet med facken när det gäller Pensionsavtalet KAP-KL Svenska kyrkan. Det kommer därmed att sluta gälla från och med den 31 december 2016.
Uppsägningen är ett sätt att få tryck i förhandlingarna med facken och göra det möjligt att ha ett nytt avtal på plats till årsskiftet.
- Vi har förhandlat i god stämning med våra motparter sedan i våras. Uppsägningen är ett sätt att få tryck i förhandlingarna, säger Helén Källholm, vd för Kyrkans Arbetsgivarorganisation, till Pensionsnyheterna.
En annan anledning till att avtalet nu sägs upp är att man nu har ett "fönster" för uppsägning. Väntar man längre så går det inte att säga upp avtalet förrän om ett år igen.
Det nuvarande avtalet följer det gamla kommunala avtalet KAP-KL och har kvar förmånsbestämda pensioner över taket, något som man inte har i det nyare kommunala avtalet AKAP-KL.
- Det nuvarande systemet skapar stora problem för kyrkans ekonomi eftersom kostnaderna är så oförutsägbara. Det kan få kännbara konsekvenser för den enskilda församlingens budget, säger Helén Källholm.
Hon påpekar att församlingarna, som många gånger är mycket små, kan få stora problem med avsättningarna till de många gånger oförutsägbara premierna för de förmånsbestämda pensionerna.
- För en liten församling kan en pensionsfaktura på 100 000 kr motsvara en halv tjänst för en diakon, vilket är svårt att hantera, säger hon.
Det man nu vill ha är en blåkopia på AKAP-KL-avtalet som är premiebestämt i alla delar, men med kortare övergångsbestämmelser. Här tänker man sig att alla som fyllt 60 år ska fredas men det är inte klart om man ska gå längre ned i åldrarna. Dock har man inga planer på att inrätta val av försäkringsgivare eller någon valcentral.
- Vi värnar om Kyrkans Pensionskassa och därför vill vi att den även fortsättningsvis ska stå för tryggandet, säger Helén Källholm.
- Förhandlingarna om nytt pensionsavtal har pågått i flera år. Nu är det dags att vi kommer överens och vi siktar på ett avtal som liknar de avtal som finns på svensk arbetsmarknad, säger Helén Källholm.
Redan i december 2012 presenterade arbetsgivarna inom kyrkan och arbetsgivarna inom kooperationen, KFO, en principskiss för ett nytt avtal som var en hybrid mellan förmånsbestämt och premiebestämt. Då hade man dock en förmånsbestämd pension under taket och en premiebestämd över. Man fick dock inte med sig facken på idén och förhandlingarna avbröts utan att man kom fram till någon lösning.
Bakom den planen stod bland annat Per-Olof Westerlund på KFO, juristen Per Andelius och aktuarien Rikard Blom. De tre finns fortfarande kvar i den nu inledda processen och Per-Olof Westerlund hjälper enligt Helén Källholm till i förhandlingarna, även om han rent formellt gått i pension.
Totalt har man drygt 22 000 aktiva anställda inom Svenska Kyrkan som berörs av förhandlingarna. I Kyrkans Pensionskassa finns det omkring 60 000 personer men det inkluderar då både pensionärer och fribrevshavare.