Konsumentverket har stämt PPM-rådgivaren Advisor vid Patent- och Marknadsdomstolen.
Skälet är bland annat att man ansåg att bolaget tillämpar för långa avtalstider när det gällde abonnemang på bolagets tjänster och att det blev betydligt mer fördelaktigt att teckna treårsavtal än att teckna avtal för ett år i taget.
Konsumentverket framhöll att de tre år som bolaget tillämpar kan vara oskäligt mot konsumenten.
Man tycker inte heller om att man får sin bekräftelse av avtalet via SMS eller MMS, något som gör att kunden då får information som är kopplad till en viss enhet, telefon eller läsplatta.
- Det här gör det svårt för konsumenten att gå tillbaka och hitta bekräftelsen om avtalet om telefonen till exempel förlorats eller gått sönder, säger Ida Nyström, processråd på Konsumentverket som vill se att bekräftelsen lämnas på ett bättre sätt, till Pensionsnyheterna.
Vidare anser Konsumentverket att Advisor inte hanterat konsumentens ångerrätt på ett korrekt sätt, varför man alltså vänt sig till domstolen med en stämning.
Advisor hävdar via sitt ombud Dag Wetterberg på Magnusson Advokatbyrå att kunderna har möjlighet att hoppa av avtalet i förtid, även om det kan tecknas på tre år.
Man hävdar vidare att det inte är självklart att skriftliga godkännanden inte kan ske i elektronisk form och skriver:
Advisor tillbakavisar KV:s påstående att de inte följer regleringen i DAL (lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler). Skriftlighetskravet har berörts både i förarbeten och doktrinen. I DS 2013:25 framgår följande: det kan diskuteras om bekräftelsen måste ges genom skriftlig underskrift på en handling, Detta skulle dock göra avtalsslutet onödigt omständligt. Formkravet bör i tillräcklig grad fylla sin funktion om bekräftelsen kan ske i elektronisk form sedan konsumenten mottagit de villkor som gäller för avtalet.
Enligt Ida Nyström är de här frågorna inte tydligt reglerade i lag och därför vill man ha prövat vad som gäller.
- De har svarat på vår stämning. De håller inte med oss och eftersom frågorna inte är tydligt reglerade får frågan avgöras i domstolen, säger Ida Nyström.