Förmedlarbolaget Max Matthiessen har för fjärde året i rad undersökt hur pensionsförvaltarna lever upp till krav från kunderna på ansvarsfulla investeringar. Enligt undersökningen har alla bolag bättrat sig sedan förra årets undersökning men bara SPP får betyget väl godkänd för både fond och trad.
Max Matthiessen konstaterar att pensionsbolagens ambitioner och ansträngningar inom området fortsätter att öka. Max Matthiessen noterar även en ökad efterfrågan och medvetenhet från både individkunder och kundföretag när det gäller etiska och hållbara placeringar.
Sedan den första utvärderingen från 2013 har ambitionen höjts i branschen och vi ser även ett ökat intresse för hållbara placeringar från spararna", säger Kaj Elfgren, analytiker på Max Matthiessen, i en kommentar.
För att bli godkänd, och alltså klara skamgränsen, krävs bland annat att bolaget har:
policyer för etablerade internationella normer, tillräckliga resurser och verktyg inom ansvarsfullt ägande och att man vet vad man ska göra om man identifierar kontroversiella innehav.
Inom traditionell förvaltning når AMF, Folksam, KPA och SPP upp till ett väl godkänt betyg. Alecta, Länsförsäkringar Liv och Skandia Liv får godkänt.
För att få betyget godkänd i fondförsäkring krävs bland annat att bolagen har
strukturerade urvalsprocesser och kontroll av externa fonder på fondplattformen, tydlig hållbarhetsmärkning och ett utbud som möjliggör en hållbar balanserad portfölj som kan justeras utifrån riskvilja eller riskaversion.
Det här är det bara SPP som klarar fullt ut och bolaget får därför betyget väl godkänd.
Folksam, Länsförsäkringar Liv och Skandia Liv får nöja sig med godkänt inom fondförsäkring. AMF höjer sig till ett godkänt betyg efter införandet av tydligare krav på externa fonder. SEB Pension & Försäkring har förtydligat informationen på fondtorget och når därmed upp till kriterierna för godkänt.
I årets undersökning har man även tagit in klimatfrågan och Max Matthiessen ser positivt på bolagens arbete med den frågan som innebär att man infört åtgärder som ska bidra till att minska temperaturhöjningen. Och Max Matthiessen pekar på att det kan vara hål huvudet att fortsätta att göra investeringar i fossila bränslen.
Man kan fråga sig varför man investerar i en sektor där två tredjedelar av tillgångarna kan vara oanvändbara inom en inte allt för avlägsen framtid. Från perspektivet av ett pensionssparande, som ofta sträcker sig över decennier, bör man ta sig en ordentlig fundering över hur man ska hantera detta", säger Kaj Elfgren.