Allt fler tar ut sin tjänstepension kortvarigt istället för livet ut. Men ett uttag på några år kan leda till minskning av disponibel inkomst på upp mot 40 procent vid 70 års ålder och en förlust på mer än 150 000 kronor under pensionärsåren, visar en ny rapport av SPF Seniorerna.
Mellan 2005 och 2015 har tjänstepensionens andel av den totala pensionen för de som är 65 år och äldre ökat från knappt 18 procent till 25 procent. Andelen personer som är 65 år och äldre har ökat från 80 procent 2005 till 88 procent tio år senare, vilket innebär att tjänstepensionen har större betydelse för yngre än äldre pensionärer.
Rapporten visar att de med högre pension riskerar att förlora mest vid ett för tidigt uttag. Ju högre slutlön före pensionering, desto större skillnad i disponibel inkomst och desto större betydelse har valet av uttagstid för tjänstepensionen, särskilt om bostadstillägg inte utgår, skriver SPF Seniorerna.
I exemplet används en privat anställd tjänsteman med slutlön på 35 000 kronor per månad. Personen riskerar då att förlora 155 700 kronor vid ett uttag över fem år jämfört med livsvarigt. I exemplet antas livslängden vara 85 år.
Med bostadstillägg riskerar samma tjänsteman att förlora 152 000, enligt rapporten.
Pensionärer med lägre inkomster drabbas också om de tar ut sin tjänstepension för tidigt. Enligt rapporten är skillnaden hos en kommunalt anställd med 25 000 kronor i slutlön upp mot 93 000 kronor om de tar ut tjänstepensionen under fem år jämfört med ett livsvarigt uttag.
Rapporten visar även på skillnader gällande den disponibla inkomsten vid tidigt uttag jämfört med livsvarigt. En privat tjänsteman med en slutlön på 35 000 kronor får vid ett uttag över en femårsperiod ut 83 procent av slutlönen de första fem åren. Vid 70 års ålder får samma person 50 procent av sin slutlön. Ett livsvarigt uttag ger i snitt 61 procent av slutlönen.
En statligt anställd med 25 000 kronor i slutlön får ut 86 procent av slutlönen de första fem åren och sedan 63 procent när personen når 70. Ett livsvarigt uttag ger 67 procent av slutlönen, enligt rapporten.
SPF Seniorerna vill se att pensionärer får mycket bättre information både från staten och tjänstepensionsföretagen om de ekonomiska konsekvenserna av olika uttagstider. Dessutom vill organisationen att pensionärer får möjlighet att göra uppehåll i utbetalningen och förändra den uttagstid som ursprungligen valts.
Till sist vill SPF Seniorerna att hela pensionssystemet ses över för att möjliggöra att seniorer ska ha pensioner som går att leva på, enligt rapporten.