Handelsbanken Livs premieintäkter backade med 9 procent jämfört med 2015. För helåret 2015 uppgick premieintäkten till 13 060 mkr, en minskning med nästan 1,3 miljarder i jämförelse med 2015 då man räknade in 14 345 mkr.
Enligt vd Louise Sander ska man dock inte se alltför negativt på den siffran som hon förklarar med att 2015 var ett år som stack ut.
- Under 2015 jobbade vi och hela branschen hårt med att hjälpa kunderna att hantera slopandet av avdragsrätten för privat p-försäkring. Det innebar att vi alla i branschen kontaktade våra kunder, något som gjorde att intresset och försäljningen ökade, säger hon till Pensionsnyheterna.
Hon tröstar sig också med att man tappar mindre än konkurrenterna vilket innebär att man växer relativt sina konkurrenter.
- Marknaden backade med 13 procent men vi har tappat mindre, omkring 10 procent, vilket innebär att vi tar marknadsandelar. På k-försäkring har marknaden fallit med 24 procent medan vi tappat 3 procent, säger hon.
Det privata p-sparandet backar med 60 procent, räknat som inbetalda premier, något som är en naturlig följd av skatteförändringen.
Rörelseresultatet i livbolaget ökade med 10 procent och uppgick till 956 mkr, något som förklaras med högre provisionsintäkter och lägre kostnader.
Provisionsnettot förbättrades något och summerades till 1 146 mkr, en ökning med 58 mkr, främst beroende på högre förvaltat kapital.
Det låga ränteläget gör att man fått stötta försäkringar med garantier. För 2016 uppgick tillskottet till omkring 100 mkr, en ökning med 5 mkr.
För 2017 har Handelsbanken Liv ett fortsatt starkt fokus på tjänstepension, även om man är en liten aktör. Här ökade man de inbetalda premierna med fem procent till 2 086 mkr, räknat på helåret.
I fjärde kvartalet föll dock de inbetalda premierna till tjänstepension med sju procent och summerades till 558 mkr (600), något som Louise Sander tror beror på den osäkerhet som rådde på marknaden i november och december.
- Vi kunde se att det amerikanska presidentvalet skapade osäkerhet i marknaden och jag har svårt att nu bedöma hur 2017 kommer att utvecklas med all den politiska osäkerhet som finns i kombination med osäkerheten om utvecklingen på räntemarknaden, säger hon.
För 2017 hoppas hon dock på att regeringen klarar av att skapa bättre förutsättningar för flyttmarknaden, framför allt när det gäller fribrev.
- Branschen har ju genom självreglering gjort en del men vissa delar måste regering och riksdag hantera. Det krävs ju till exempel att vi får lagändringar som gör att individer själva får bestämma om fribrev ska flyttas, utan att fråga tidigare arbetsgivare. Dessutom behöver vi få en lagändring som gör det möjligt att flytta ihop flera försäkringar till en enda. Det här är saker som jag länge sett på de listor som Per Bolund visar upp, men jag hoppas att man nu tar tag i de delarna, säger hon.