NYHETSARKIVET
28 nov 2007 10:59
Livbolagens riskutrymme ökar när FI slopar ”högsta räntan”
I går kväll presenterade Finansinspektionen sitt förslag till hur livbolagen från och med den 1 april 2008 ska bestämma vilken räntesats de ska använda när de diskonterar värdet av sina skulder, alltså de försäkringstekniska avsättningarna. Förslaget innebär att FI inte längre bestämmer den så kallade ”högsta räntan” utan försäkringsbolagen ska istället bestämma sin ränta efter marknadsräntan för statsobligationer med en löptid som motsvarar utbetalningarnas löptid.

Förslaget gäller den del av bolagens verksamhet som inte är tjänstepensionsförsäkring, de har ju redan reglerats enligt tjänstepensionsdirektivet.

Totalt berör förslaget avsättningar på omkring 250 miljarder kr i de 15 största livbolagen.

Tekniken för att bestämma räntan känns igen från modellen som används för tjänstepensionsbolagen. Det finns dock en väsentlig skillnad mellan hur räntesatsen bestäms, enligt aktuarie Bengt von Bahr på Finansinspektionen.

- För tjänstepensionsverksamheten ska räntan bestämmas enligt aktsamhetsprincipen medan det för det privata beståndet gäller att räntan ska sättas betryggande. Det innebär att man för tjänstepensionsbeståndet använder sig av ett beräknat medelvärde av statsobligationsräntan och swapräntorna, medan man för övrig livförsäkring bara använder sig av den längsta statsobligationsräntan, säger Bengt von Bahr.

Det här får effekten att livbolag som både har tjänstepensionsverksamhet och övrig livförsäkring måste beräkna sina skulder efter olika räntesatser, även om det finns möjlighet att använda den lägre räntesatsen för hela beståndet, alltså även för tjänstepension.

Skillnaden mellan statsobligationsräntan på den längsta statsobligationen och medelvärdet av swapräntan och statsobligationen var 4,3 procent - 4,58 procent, alltså 0,28 procent den sista oktober.

Den största praktiska effekten med det nya sättet att beräkna värdet på livbolagens skulder blir att de nu kommer att få bättre möjlighet att ta risk. Detta eftersom solvensen stärks eftersom man från och med april får räkna med en högre ränta än tidigare, givet att inte räntorna ändras dramatiskt till dess. FI har beräknat att livbolagen sammantaget kan minska sina försäkringstekniska avsättningar med 28 miljarder kr, beräknat på de räntor som gällde den sista oktober.

- Den viktigaste effekten blir att bolagen får bättre möjligheter till matchning mellan tillgångar och skulder. En annan effekt med vårt förslag blir att bolag som haft ont om fria medel nu får det och det ger dem möjlighet att ta mera risk. Det är en viktig anledning till förändringen, säger Bengt von Bahr.

FI skickar i dag förslaget på remiss och vill ha synpunkter på förslaget senast den den 19 december 2007.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907