För att få ytterligare kraft i omställningen till ett mer hållbart samhälle måste en större del av kapitalmarknaderna mobiliseras än vad som sker idag. Det skriver tidigare finansmarknadsministern Peter Norman och Martin Hedberg, meteorolog och partner på katastrofobligationsförvaltaren Entropics Asset Management, i ett debattinlägg i DN idag.
Även om världens ledare enas om ambitiösa mål för att begränsa uppvärmningen så kommer extrema väderfenomen att fortsätta förekomma. Lösningen har hittills varit att låta försäkringsbolagen, staten och hjälporganisationer hantera utmaningarna men på flera håll är skadekostnaderna för stora för att kunna åtgärdas. En av lösningarna är katastrofobligationer, menar Hedberg och Norman.
De kvantifierar risk och skapar incitament och underlag för förebyggande arbete. Och om katastrofen är framme så frigör de kapital för återuppbyggnad av bostäder och förstörd infrastruktur eller till exempel ersättning för uteblivna skördar. Även om skydd med hjälp av cat bonds i dag främst används i områden med extremare väder och naturkatastrofer än i Sverige, som till exempel Florida, Kalifornien och Japan, så finns det cat bonds mot vinterstormar i Europa. Man kan även utveckla cat bonds som skydd mot renodlade svenska risker som översvämningar, dammbrott och stormar, enligt debattartikeln.
Hedberg och Norman menar att stormen Gudrun orsakade skador och kostnader på 20 miljarder kronor och att vi i framtiden måste vara mer beredda på fler liknande händelser.
I dag är det främst stora investerare som till exempel AP3 som investerar i dem, men även försäkringsbolag, pensionsfonder och privatpersoner bör ha ett intresse av att ha cat bonds som en del av sina portföljer, skriver de i debattartikeln.
De avslutar med:
Ska Sverige fortsätta vara ett föregångsland i omställningen till ett hållbart samhälle så måste vi lägga mer vikt vid möjligheten att utnyttja kapitalmarknaden som ett verktyg för omställning. Det kräver självfallet att branschen själv tar ett större ansvar. Men det krävs också ett ökat politiskt och allmänt intresse där man ställer krav på marknadsaktörer som skapar förutsättningar för en ökad användning av finansiella instrument i hållbarhetsarbete.