Dagens unga får en lägre pension och dessutom är pensionerna ojämställda. Det sa Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman på seminariet Terminsstart Pension idag. I våras skrev han dessutom en debattartikel tillsammans med KPA Pensions vd Britta Burreau där förslag lämnades på hur det allmänna pensionssystemet kan bli mer jämställt.
Svärdman menar att de som är födda på 80-talet kommer leva så pass mycket längre att det är oundvikligt att de får lägre pensioner om inte systemet reformeras.
- Kommande generation kommer leva så pass mycket längre att det inte går att konstruera ett system där man slår dank i 35 år, säger han under seminariet.
Dessutom menar han att pensionsgapet mellan kvinnor och män först sluts år 2070 och då har 2,5 miljoner kvinnor redan hunnit gå i pension. Regeringens förslag på höjd grundskydd och delad pensionsrätt är inte rätt väg att gå.
Svärdman föreslår att att de som har låga löner ska ges ett bidrag, ett nytt förvärvsbelopp, på som mest 35 200 kr som ska ge pensionsrätt i inkomstpensionssystemet. Dessutom vill han bättra på förmånerna i tjänstepensionerna genom att utöka premiebefrielseförsäkringen till att även omfatta studier. Och för privat sparande vill han att man antingen återuppväcker kapitalpension eller slopar kapitalskatten för pensionssparande.
Men Bo Könberg, en av grundarna till det svenska pensionssystemet som valde att opponera mot Svärdmans förslag, sa att dagens unga inte kommer bli fattigpensionärer. Det som behövs är att de jobbar längre, alltså två tredjedelar av sina liv. Dessutom blir de inte fattigpensionärer på grund av avkastningen i pensionssystemet.