NYHETSARKIVET
18 sep 2017 12:03
Så mycket kostar änkepensionens utfasning
Utgifterna för garantipensionen skulle ha varit 20 procent högre och för bostadstillägget 25 till 65 procent högre under perioden 2006 till 2017 om änkepensionen inte hade funnits.

Det visar en rapport från Pensionsmyndigheten om effekter av utfasningen av änkepensionen. Rapporten är en redovisning av uppdraget i regleringsbrevet 2017 och för att göra en uppskattning av hur mycket utgifterna för grundskyddet ökar under utfasningen har en kontrafaktisk analys utförts.

"Denna ger svaret på hur pass mycket utgifterna för garantipensionen och bostadstillägget skulle ha varit under perioden 2006–2017 om änkepensionen över huvud taget inte hade funnits. I januari 2017 hade årsnivån för utgifterna för garantipensionen varit 2,6 miljarder kronor högre och bostadstillägget cirka 5 miljarder kronor högre. Dessa utgiftsökningar kan nog anses vara ett tak för framtida utgifter, uttryckt i dagens priser, för grundskyddet under änkepensionens utfasning", enligt analysen.

I rapporten skrivs också att utfasningen av änkepensionen inte kommer påverka garantipensionen med mer än 20 procent på sikt eftersom yngre kvinnor har högre sysselsättningsgrad och högre livsinkomster.

"De framtida utgiftsökningarna på grund av utfasningen av änkepensionen ligger alltså framförallt på ökningen av bostadstillägget. Summa summarum så innebär i varje fall utfasningen av änkepensionen en besparing för staten, utgifterna för grundskyddet är lägre än utgifterna för änkepensionen", enligt rapporten.

Änkepension som förmån är under utfasning då man inte beviljar den för äktenskap som ingicks efter den 31:a december 1989. Men utfasningen väntas pågå en lång tid och först 2060 väntas den sista änkepensionären avlida.

I januari i år var det 262 000 änkor som hade änkepension och hälften var 84 år eller äldre.

I dag är andelen nya änkepensionärer 67 procent jämfört med 91 procent 2005 och minskningen beror inte bara på kravet på att man ska ha varit gift vid en viss tidpunkt utan även på att många mister förmånen vid samordningen med sin egen inkomstgrundade allmänna pension som sker när man fyller 65. Då allt fler nyblivna änkor inte är berättigade till änkepension leder det till att fler får garantipension och bostadstillägg.

Änkepensionen reducerar skillnaderna mellan kvinnor och mäns pensioner, skriver Pensionsmyndigheten i rapporten. För 2016 var kvinnornas allmänna pensioner i snitt 2 135 kronor lägre men utan änkepension hade skillnaden varit 770 kronor mer.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907