Hur försäkringsindustrin påverkas av ny teknologi, insurtech, diskuteras på Eurofi, en konferens med höga EU-beslutsfattare och industriföreträdare i Tallinn, Estland, under torsdagseftermiddagen. Pensionsnyheternas Rickard Ydrenäs rapporterar från konferensen.
Talarna i paneldebatten var överens om att digitalisering påverkar alla industrier, inklusive försäkringsindustrin och att det finns både för- och nackdelar med ny teknik och digitalisering.
- Vi kan se en utveckling där ett försäkringsbolag som sitter i ett rum och sköter livförsäkringar i hela Europa med hjälp av algoritmer, men vi är inte där ännu. Vi pratar om tre d:n; digitalisering, differentiering och disruption. Vi vet ännu inte om fintech-bolagen kommer att erbjuda försäkring eller vara rena fintech-bolag och enbart bidra med tekniken till försäkringsbolagen. Metlife försöker investera i ny teknik och förbereda oss på förändring, sa Gino Del Sesto från Metlife, en av världens största bolag inom livförsäkringar.
Kommissionen arbetar aktivt med insurtech eftersom förändringar i ny teknik får effekter för försäkringsbolagens affärsmodeller och för konsumenterna.
- Konsumenterna kan gynnas genom möjligheten att sätta individuella premier, exempelvis flodkatastrofer som vi såg i förra veckan i USA. Ett dilemma är: hur långt kan det gå i form av individualisering av premier? Insurtech innebär stora möjligheter, men också regulatoriska utmaningar, sa Nathalie Berger, chef för pensionsenheten på EU-kommissionen.
EIOPA ser både för- och nackdelar med ny teknik.
- Det behövs en balanserad approach för det finns både fördelar och risker för konsumenten med ny teknik. Premierna kan gå ner, men skräddarsydda produkter kan tas fram baserat på kundernas beteenden. Det finns komplettering av traditionella metoder för risksättning som är mer förutsägbar, men vissa kunder kan uteslutas genom att de inte blir erbjudna produkterna eller andra exkluderas genom att premierna blir mycket höga för dem. Diskriminering på grund av kön eller religion kan bli ett problem, sa Katja Würtz, chef för konsumentskyddsenheten på den europeiska försäkrings- och pensionsmyndigheten, EIOPA.
Ny teknik sätter också tillsynsmyndigheterna på prov.
- Värdekedjan blir mer fragmentiserad, till exempel genom molntjänster, men tillsynen måste följa efter tekniken. I Tyskland tror vi mer på en proportionell reglering än att skapa en speciell miljö för insurtech, sa Frank Grund från den tyska finansinspektionen BaFin.
All reglering behöver vara teknikneutral och skapa konkurrens på lika villkor med bibehållet konsumentskydd, sa Katja Würtz, chef för konsumentskyddsenheten på den europeiska försäkrings- och pensionsmyndigheten, EIOPA.
- Vi som tillsynsmyndighet måste vara beredda på förändringarna och uppmuntra "regulatoriska sandlådor", men inte på bekostnad av konsumenterna. Vi kommer att arrangera en rad workshops i höst om big data och kommer genomföra en studie om big datas effekter för konsumenterna.