NYHETSARKIVET
20 sep 2017 13:04
Itello: Försäkringsbolag måste jobba annorlunda framöver
Många befintliga aktörer inom försäkringsbranschen behöver jobba på ett lite annorlunda sätt framöver för att kunna överleva i en bransch där mycket digital förändring sker samtidigt som de har en hel del nya regelverk att anpassa sig till. Det säger Henrik Allert, chef för digitala lösningar på Itello på dagens konferens Insurtech Stockholm som arrangeras av Finansliv.

Försäkringsbranschen och då framför allt liv- och pensionssidan har fått en del kritik för att vara långsam med anpassning till det digitala. Lite orättvist menar Allert och pekar på att de har en enorm digital värdekedja att förhålla sig till. Vad gäller utbytet av information mellan olika aktörer så har de kommit ganska långt. Det är när det gäller att skapa värde för kunden i den digitala delen som de måste jobba lite mer, säger Allert.

Han har identifierat ett antal drivkrafter till förändring i försäkringsbranschen och den första är just kundrelevans. Här är informationsinhämtning för att vara en proaktiv partner för kunden viktigt.

- Kundmötet idag är ganska lågfrekvent och då är det svårt att skapa något riktigt relevant för varje kund. Man måste ha en bättre dialog med kunden, hämta in information och vara proaktiv och jobba som en förebyggande part. Kunden är mer benägen att lämna detaljer till bolaget om han vet att det leder till ett mer relevant erbjudande, säger Allert.

Transparens och effektivitet är en annan drivkraft till förändring och är viktigt eftersom det skapar mer insatta kunder som sedan kan sätta press på branschen. Allert tog upp den heta frågan om flytträtt som en viktig del där transparens är välbehövlig för att kunden ska kunna fatta mer rationella beslut.

Sedan lyfte Allert fram disruptiv teknologi som en del som leder till branschförändringar och tog upp Nordnet som ett exempel, då nätbanken det senaste året förändrat sin grundmodell och jobbar med att vara ledande inom digital teknologi inom försäkringar och pensioner.

Förra veckan deltog Nordnets vd Peter Dahlgren på Pensionsnyheternas seminarium Terminstart Pension där han lyfte fram bankens nya robotrådgivningstjänst som ett exempel på disruptiv teknologi.

- Man får en diskretionär förvaltning för 7 baspunkter. Det menar vi är disruptivt, sa han då.

Sist men inte minst sker alla dessa förändringar i försäkringsbranschen samtidigt som alla brottas med flera nationella och europeiska regelverk.

- Många känner att de drunknar. Det blir övermäktigt att följa förändringar i ny teknologi samtidigt som man ska anpassa sig till alla nya regelverk, säger Allert.

För att överleva ska dagens aktörer ha ett förändringsbart och robust kärnsystem, säger han och tillägger att en ytterligare viktig aspekt blir att arbeta mycket med externa parter för att kunna fortsätta ha en del av kakan.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907