Postnord valde förra året en ny diskonteringsränta för sin pensionsskuld som man tryggar i balansräkningen och i den egna Pensionsstiftelsen. Stiftelsen som rymmer omkring 19 miljarder kr får med den nya modellen en lägre skuld vilket gör att Postnord kan gottgöra med mer pengar från stiftelsen än vad som annars vore möjligt.
Diskonteringsräntan höjdes under 2016 från 0,8 procent till 4,0 procent vilket bidrog till att sänka pensionsskulden rejält. Enligt SACO-tidningen har facken, som varit med på höjningen av diskonteringsräntan, nu börjat oroa sig för medarbetarnas framtida pensioner och särskilt då möjligheten till avgångspensioner, som man kan hämta gottgörelser för från stiftelsen.
Finansinspektionens diskonteringsränta ligger för närvarande på 0,7 procent och fyra procent är mot den bakgrunden minst sagt förhoppningsfullt. Detta eftersom aktsamhetsprincipen gäller för stiftelsen.
Fyra procents ränta är den nivå som PRI-räntan är på i dag och den brukar förklaras med att man i företagen kollektivt har en högre avkastning på den verksamhet de bedriver än diskonteringsräntans nivå.
Till saken hör dock att det PRI-räntan handlar om ITP 2 men i Postnords fall har man en egen ITP-plan, ITP Posten. Postnord har enligt uppgifter till Pensionsnyheterna bett om "tillstånd" från PRI att få använda sig av PRI-räntan, men det är ingenting som PRI kunnat lova eftersom man inte lyder under kollektivavtalade ITP mellan Svenskt Näringsliv och PTK.
Om Postnord lyckas med att få PRI att ta hela ansvaret via kreditförsäkringen så kommer frågan om tillgångarna i Pensionsstiftelsen att bli en icke-fråga. Då är det ju PRI Pensionsgaranti som står för risken.
Frågan är bara om PRI Pensionsgaranti är redo att ta över hela skulden och om Postnord kan ställa kompletterande säkerheter för att PRI ska gå med på det. Med hänsyn till de framtida utsikterna för Postnord och de stora problemen inte minst i den danska delen av rörelsen är det nog inget drömbeslut för PRI Pensionsgaranti.
- Postnord är kanske inte den sexigaste kund man kan tänka sig, som en av de inblandade uttrycker saken.
Pensionsnestorn Anders Palm, som länge ifrågasatt nivån på PRI-räntan, kommenterar saken så här i dag:
- Det är fullständigt åt helvete fel under alla omständigheter. Jag anser inte att man kan fortsätta att diskontera pensionsskulder med en ränta som sattes på 90-talet, säger han.