I förra veckan skickade ett drygt 50-tal anställda vid Pensionsmyndigheten, i egenskap av privatpersoner, ett brev till statsrådet Ardalan Shekarabi där man påpekade att regeringen gjort fel genom att utnämna Thomas Bodström till ny landshövding i Stockholm.
Detta med anledning av att Thomas Bodström suttit i styrelsen för Allra, som är föremål för en brottsutredning hos EBM och dessutom granskas av Pensionsmyndigheten som har ambitionen att försöka få tillbaka så mycket av de pengar som spararna i Allra blivit blåsta på.
I samband med detta skickade Pensionsnyheterna några frågor till statsrådet Ardalan Shekarabi. Frågorna löd som följer:
Att utnämnas till landshövding är visserligen ett annorlunda uppdrag än att vara styrelsemedlem i ett pensionsbolag men vi undrar hur man kunde komma fram till bedömningen att en person som suttit i styrelsen för ett bolag som är föremål för en brottsutredning och som var en av anledningarna till att premiepensionssystemet nu ses över helt, är lämplig för en så pass tung roll?
Reflekterade ni över att Bodströms utnämning till landshövding kunde leda till den här reaktionen?
Tog ni Allrafrågan i beaktande innan Bodström utsågs till landshövding?
Via sin pressekreterare Matilda Glas har vi fått följande korta svar på våra långa frågor:
"Det är regeringen som beslutar om att utse en landshövding och regeringen redovisar inte några skäl för sitt beslut. Jag kan därför inte närmare utveckla de överväganden som legat till grund för beslutet."
Pensionsnyheterna undrade även om framtiden och ställde frågorna så här:
Hur går ni vidare nu?
Tänker ni ta Pensionsmyndighetens anställdas oro till er och tänka om vad gäller utnämningen eller kommer den att stå kvar?
De frågorna besvaras så här av pressekreteraren:
"Ardalan Shekarabi har tagit del av skrivelsen från de anställda på Pensionsmyndigheten och kommer att i vanlig ordning svara dem. Han har tidigare uppgett att han vid en samlad bedömning inte ansåg att Thomas Bodströms tidigare uppdrag i Allra påverkade dennes möjligheter att leda länsstyrelsen i Stockholms län. Ardalan Shekarabi har inte ändrat uppfattning i denna fråga."
Pensionsnyheterna konstaterar att det skulle kunna uppstå en mycket grannlaga situation i en framtid om Ekobrottsmyndigheten kommer fram till att den aktieutdelning på 70 mkr som Allra gjorde till ägarna i augusti 2017 skulle kunna betraktas som penningtvätt.
"Pengar som kommer från brott är straffbara att ta befattning med om man känner till att pengarna kommer från ett brott", sa kammaråklagare Thomas Hertz, som leder den pågående förundersökningen kring Allra till SvD i augusti.
Han utreder sedan tidigare om ansvariga i Allra har gjort sig skyldiga till bedrägeri eller trolöshet mot huvudman. Misstankarna om brott rör främst transaktioner som genomförts via Allras dotterbolag i Dubai.
Om det fastställs att aktieutdelningen är att betrakta som penningtvätt öppnas dörrar för att kunna ställa styrelsen till ansvar. I det läget kan Landshövdingen i Stockholm alltså bli stämd av en statlig myndighet med krav på att ersätta pensionsspararna i Allra.
Det är nog ingen situation som en regering, oavsett sammansättning, vill vara med om. Men Bodström ska tillträda den 1 november 2017, alltså om en dryg månad. Att tro att EBM och Pensionsmyndigheten då är klara med sina utredningar är allt annat än sannolikt varför ansvarsfrågan i Allra kommer att fortsätta att hänga över Landshövdingen i Stockholm under lång tid framöver.