Kunskapen är dålig gällande tjänstepensionen och fem av tio vet inte hur mycket som sätts av varje månad eller år. Det visar en ny undersökning bland 25-50-åringar som AMF låtit göra.
De som upplever att deras kunskap är låg känner också en starkare oro kopplad till tjänstepensionen.
"Tjänstepensionen blir allt viktigare och är direkt avgörande för att man ska få en pension som man kan leva på i framtiden. När man går i pension har man ofta miljonbelopp i total tjänstepension. Jag tror att den oro många känner för pensionen kan mildras om man förstår hur mycket som betalas in och hur mycket man har sparat. Alla borde besöka minpension.se åtminstone en gång om året", säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom AMF, i en kommentar till undersökningen.
I en tidigare undersökning som AMF gjort framgick det att 70 procent vill ha mer kunskap om tjänstepension men i den nya undersökningen säger hälften samtidigt att de aldrig får någon information om den från sin arbetsgivare. Med den andel tillfrågade som uppgav att de inte vet eller minns om de fått information täcker de 65 procent av urvalet, enligt AMF.
"Yrkeslivet bygger pensionen. Men det pratas alldeles för lite pension på jobbet. Som nyanställd eller när man pratar anställningsvillkor borde det vara naturligt att tjänstepensionen kommer på tal. Lokala fackklubbar och personalavdelningar spelar en viktig roll för att höja kunskapen på arbetsplatser runt om i Sverige, och därmed minska den oro som många känner för sin pension", säger Dan Adolphson Björck.
För att öka kunskapen har AMF sammanställt hur stora avsättningarna i snitt är i ett antal yrken.
Inom finans- och försäkring är avsättningen i genomsnitt 4 700 kronor för en person med 48 900 i genomsnittlig månadslön. Det yrket är i topp, medan de som arbetar med barnomsorg inom kommun bara får 1 000 kronor i månaden i snitt.