I augusti 2017 presenterade regeringen en promemoria med förslag till hur flytträtten av försäkringar skulle effektiviseras. Bland annat föreslog regeringen att det skulle införas tydligare regler i försäkringsrörelselagen om vilka avgifter som försäkringsföretaget får ta ut vid återköp och flytt.
Vidare skulle avgifterna bara avse direkta administrativa kostnader för hanteringen av återköp eller flytt. Det skulle alltså inte vara möjligt att låsa in kunder med höga flyttavgifter.
Regeringen ville ge FI, eller som det heter "den myndighet som regeringen bestämmer", uppdrag att meddela föreskrifter för vilka kostnader som skulle anses som "direkta" och därmed ingå i avgiftsuttaget.
Dessutom ville regeringen att tidigare betalade provisioner skulle anses slutamorterade efter fem år och efter det inte kunna belasta kunderna vid en flytt.
Reglerna var tänkta att börja gälla nu i sommar, 1 juli 2018, men nu blir det inte så.
Lagrådsremissen om flytträtt kommer först i höst, uppger man nu från finansdepartementet för Pensionsnyheterna. Anledningen är, enligt regeringen, att utgångspunkten för lagstiftningsarbetet varit att först gå fram med en reglering vad gäller bland annat tredjepartsersättningar innan ytterligare steg tas avseende flytträtt.
De frågorna har ju samband med varandra på så sätt att en effektivare flytträtt förutsätter att det finns lämpliga regler på plats som hanterar intressekonflikter och tredjepartsersättningar, bland annat provisioner. I annat fall riskerar flytträtten att till och med innebära negativa konsekvenser för konsumenterna, eftersom flyttar kan drivas av osunda incitamentsstrukturer. Kort sagt - regeringen vill se till att det inte startas någon flyttkarusell innan man satt grimma på dem som kan tjäna på att flytta försäkringar i eget intresse, snarare än i kundernas.
Framflyttningen av lagrådsremissen ska alltså ses som ett sätt att synkronisera flytträtten med den kommande försäkringsdistributionslagstiftningen, IDD, som träder i kraft den 1 oktober 2018.
Sen återstår att se vilken regering som fattar beslut i frågan. Den 9 september är det riksdagsval i Sverige och ingen vet vem som ska få kalla sig finansmarknadsminister i en ny regering.