Enligt många har Danmark världens bästa pensionssystem. Till exempel har den stora årliga rankingen Mercer Global Pensions Index utsett det till bäst i världen fem år i rad medan det svenska systemet i den senaste rankingen hamnade femma som jämförelse, efter Nederländerna, Australien och Finland. Men det finns en sak i Sverige som danskarna vill titta närmare på och förhoppningsvis dra lärdomar från, nämligen flytträtten.
Trots att det danska pensionssystemet anses vara så bra så tycker många i grannlandet att det finns brister. Nu ska Konkurrencerådet (motsvarighet till Konkurrensverket) dra igång en utredning av konkurrensen i Danmarks pensionssystem och tänker använda sig av Sveriges erfarenheter av flytträtten, som hjälp i analysen. Flytträtt har man nämligen inte i Danmark, där pensionerna ofta förvaltas av ett fåtal väldigt stora pensionsförsäkringsbolag. Majoriteten av pensionerna i Danmark är tjänstepensioner som styrs antingen av kollektivavtal eller avtal mellan arbetsgivaren och ett pensionsförsäkringsbolag. Som utgångspunkt kan de inte flyttas av varje enskild pensionssparare.
- Många arbetstagare i Danmark får inte välja vilket bolag de får sin tjänstepension i. Jag har till exempel inte det valet, säger Konkurrencerådets vice generaldirektör Jacob Schaumburg-Müller till Pensionsnyheterna.
UTFÖRLIG STUDIE
Med den stundande utredningen ämnar Konkurrencerådet förstå hur konkurrensen fungerar i den danska marknaden för tjänstepensioner, vilka faktorer som har betydelse för konkurrensens styrka eller bristen på densamma samt om det finns några hinder för ökad konkurrenskraft, säger Schaumburg-Müller. Hur pensionsbolagen konkurrerar med varandra ska ingå i analysen och vidare om kunderna vill vara passiva eller aktiva och kunna flytta sina pensioner.
- Vi kan även lämna förslag på hur regelverket i pensionsmarknaden kan förändras till det bättre om vi finner att det behövs, säger han. Men det kommer ta ganska lång tid innan utredningen blir färdig. Inte förrän slutet av nästa år väntas den tidigast vara klar.
- Våra studier är ofta väldigt utförliga. Till exempel ska vi i augusti publicera resultatet av en analys av den danska bolånemarknaden och den har pågått i ett och ett halvt år. Vi väntar oss ungefär samma tidsrymd för den här studien också, säger han.
OTILLRÄCKLIG RÖRLIGHET
Danmarks pensionssystem omfattar 2,6 miljoner människor och totalt 4 000 miljarder danska kronor. När Konkurrencerådet offentliggjorde planerna för att sätta igång den här utredningen så nämnde man redan då att det vid första anblicken saknas tillräcklig rörlighet i landets pensionsmarknad. År 2008 gjordes en liknande analys kring marknaden för administration av
pensioner och resultatet var att konkurrensen var bristfällig. Eftersom möjligheten till flytträtt finns i Sverige är Konkurrencerådet intresserat av att ta reda på hur det fungerat hittills.
- Vi hoppas få lite mer inblick i om beslutet att tillåta flyttar förbättrat konkurrensen på marknaden, säger Schaumburg-Müller. Exakt hur det ska gå till är inte helt beslutat ännu eftersom det danska konkurrensverket nyligen bestämt sig för att dra igång utredningen.
- Till att börja med ska vi förmodligen ta kontakt med Konkurrensverket i Sverige och därefter förmodligen tala med några av leverantörerna i den svenska pensionsbranschen. Jacob Schaumburg-Müller hoppas även att svenska pensionsbolag tar direktkontakt med Konkurrencerådet och bidrar med synpunkter. Man har redan uppmanat de inhemska bolagen att göra detsamma.
- Vi välkomnar kontakter från Sverige som kan hjälpa oss med studien och att förbättra pensionssystemet här. Några av dem är redan aktiva i Danmark och vet hur vårt system fungerar, avslutar Schaumburg-Müller.
PN Analys nr 5 2017