Det har varit ett tungt år för pensions- och kapitalförvaltare med en del omvälvande politiska händelser samt fortsatt låga räntor som tvingar alla aktörer att ta allt större risker. Att det är svårare att hitta avkastning verkar alla överens om.
Trots det lyckas en del leverera goda resultat. PP Pensions vd Kjell Norling berättar för Pensionsnyheterna Analys om hur fonden ändå
haft ett bra år med en avkastning på 6,5 procent mellan januari och september trots en "rädd marknad".
DOPAD MARKNAD
Norling kallar 2016 ett relativt svårt år på grund av bland annat USA-valets utgång och centralbankernas penningpolitik. Marknaden är enligt honom dopad och priserna är relativt sett höga och till det kan tilläggas att regelverken ständigt förändras.
- Under dessa förutsättningar ska vi manövrera framåt i tiden. Svenska fastighetspriser har värderats upp under året och det gynnar oss på PP Pension men samtidigt oroar vi oss för att det går för snabbt. Efterfrågan på fastigheter har varit stor men jag gissar att den succesivt avtar något. Selektivt kan vissa typer av fastigheter ändå vara intressanta, säger han. Till skillnad mot många andra förvaltare av pensionskapital ser inte Kjell Norling Brexit som ett stort problem för närvarande. Det blir snarare spännande med ett nytt investeringsområde.
- De kommer att vara tvungna att effektivisera sin industri och även hitta andra vägar för att konkurrera i en global marknad som till exempel med lägre skatter. Det behöver inte vara en katastrof på lång sikt tycker jag, säger han till Pensionsnyheterna. PP Pension var förberedd på en räntenedgång och tjänade pengar på rörelsen under första delen av 2016. Räntenedgången visade sig även vara gynnsam för pensionsbolagets höga andel fastigheter och aktieportföljen steg efter att aktiemarknaden återhämtat sig.
- Till det ska vi säga att även om vi till viss del skyddat oss mot kronförsvagningen har våra utländska tillgångar bidragit positivt till vår totalavkastning. Totalt sett kommer det bli en bra real avkastning för våra försäkringstagare, säger Norling. Men nu vill han se högre räntor framöver. En höjning är bra för pensionsindustrin på lång sikt och kan rätta till de väldigt speciella effekter som finns i marknaden nu, menar han. Men det måste ske långsamt och ordnat.
- Stiger räntorna snabbare än förväntat blir det bekymmer för vårt riskkapital. Till detta ska lägga de politiska riskerna som är större än någonsin. Vi hoppas dock på att vi får lite högre räntor - under ordnade former - då kan bostadsmarknaden stabiliseras och överprissättning, eller för den delen ett större ras, undvikas.
LIKA BRA I ÅR
Trots riskerna som finns i marknaden ser man ändå med tillförsikt på 2017. Förhoppningen är att uppnå en likvärdigt god avkastning även nästa år.
- Med den starka konjunkturen vi nu är inne så jag tror inte det blir så mycket lägre avkastning framöver. Men det är svårt att sia om. Vi är inte lika negativa som övriga på marknaden och så länge som det finns en "rörelse" i de olika tillgångsklasserna finns det också möjligheter, säger Norling. Om portföljen ska genomgå några förändringar är för tidigt att säga
just nu. Mycket beror på vad centralbankerna gör och vilka prognoser som etableras, menar Norling.
- Jag är ganska luttrad och vet att vi alla ofta har fel om framtiden, det är omöjligt att förutspå helt rätt. För att minska denna osäkerhet krävs god riskkontroll, professionell analys och ett stort mått av "örat" nära rälsen, avslutar han.
PN Analys nr 1 2017