Länsförsäkringsgruppen presenterade vid lunchtid idag sin delårsrapport för första halvåret 2018.
Av den framgår att fondförsäkringsbolaget Fondlivs premieintäkter minskade, mätt som rullande tolv månader, från knappt 9 miljarder kr till knappt 7 miljarder. Under januari - juni 2018 fick man in 6 694 miljoner kr att jämföra med 8 995 som man fick i hop under samma period i fjol.
LF skriver att det faktum att man inte längre är ett valbart alternmativ inom kommun- och landstingsanställdas pensionsplan KAP-KL är en viktig anledning till minskningen av premierna. Det syns även i att inflyttningen föll något och uppmättes till 688 miljoner kr (711).
Rörelseresultatet i fondlivbolaget backade svagt och landade på 288 miljoner kr (290). Minskningen jämfört med motsvarande period föregående år var till följd av att metoden för aktivering och avskrivning av provisioner, ändrades, enligt rapporten.
Däremot ökade intäkterna till följd av ett växande förvaltat kapital. Det förvaltade kapitalet steg och uppgick till 135 miljarder att jämföra med knappt 122 miljarder för ett år sedan. Ökningen berodde främst på en god värdeutveckling, men även ett positivt nettoflöde från befintliga och nya kunder, skriver LF i rapporten.
Premieinkomsten i ömsesidiga LF Liv ökade och premieinkomsten och summerades till 818 miljoner kr (791). Resultatet i Länsförsäkringar Liv försämrades kraftigt och landade på 783 miljoner kr (1 937) Mkr.
Det är åtminstone delvis en följd av att man tvingats diskontera skulden till en lägre ränta eftersom denna ränta, Ultimate Forward Rate, sänkts från 4,2 till 4,05 procent.
Totalavkastningen i Nya Liv uppgick till 1,8 (4,0) procent, där aktieplaceringar stod för det största bidraget med en avkastning på 2,3 procent. Återbäringsräntan var per 30 juni 2018 6 (5) procent. Återbäringsräntan höjdes från 5 procent per 1 oktober 2017. Totalt förvaltar man 22 miljarder kr (19) i Nya Trad där man slopat garantierna
I Gamla Trad blev totalavkastningen 0,9 procent, en följd av att bolaget hade 86 procent räntebärande tillgångar i portföljen och åtta procent i aktier, fastigheter och övriga tillgångar. Återbäringsräntan var 2 procent.
I Gamla Trad, som har en högre garantiränta förvaltar man nu en krympande tillgångsmassa på 79 miljarder kr (83) vilket innebär att uttagen och avkastningen inte täcker premieinflödet.
I tradprodukten Nya Världen, som ska innehålla en hög andel aktier, normalt 60-80 procent verkar man ha satsat på fel aktier. Totalavkastningen blev negativ, minus 0,7 procent att jämföra med siffran för samma tid i fjol då man nådde 7,7 procent.