Försäkringsbolaget Aspis Liv har bestämt sig för att ge sig in på marknaden för TGL-försäkring. Bolaget har nyligen fått tillstånd att erbjuda TGL på ITP-området varför man nu är valbar hos Collectum.
Vi har ett mycket attraktivt pris och en välskött rörelse och tror att vi kan bli ett bra alternativ för ITP-företag som vill få ner sina kostnader för de kollektivavtalade pensionerna, säger Jan Paju, vd för Aspis Liv, till Pensionsnyheterna.
Jan Paju inledde under sin tid på Skandia Offentlig Affär något som kan liknas vid ett korståg mot parterna på det kommunala området, för att få möjlighet att konkurrera om den kommunala TGL-försäkringen, TGL-KL. Där har KPA Liv monopol på TGL-försäkringen enligt kollektivavtalet, något som Jan Paju vill få bort.
Vi anser att premien på den kommunala TGL-försäkringen är för hög och vi har nu tagit fram en försäkring för kommunerna med en premie på 43 kr per anställd och månad. Det är ett betydligt lägre pris än vad många kommuner och landsting idag betalar och vi har också tagit fram en räknesnurra där det framgår hur mycket varje kommun kan tjäna på att teckna TGL hos oss, snarare än i KPA Liv, säger Jan Paju.
Det finns en grupp av storlandsting som med hjälp av Söderberg & Partners försökt förmå parterna att släppa monopolet på TGL och deras krav har lett till att arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner & Landsting låtit utreda frågan. Något definitivt besked om hur man vill gå vidare finns dock inte ännu.
Enligt Mats Friberg, ekonomidirektör i Västra Götalandsregionen, har KPA Liv sänkt premierna för TGL-KL inför 2009. Men han är ändå inte nöjd.
Premien avviker fortfarande väsentligt från de två konkreta och skarpa offerter jag fått som visar att det fortfarande går att göra betydande besparingar. Jag och ekonomidirektörerna i landstingen i Stockholm, Skåne och Göteborg begär fortfarande att denna försäkring skall upphandlas, säger Mats Friberg.
Han hoppas nu att man med hjälp av ytterligare påtryckningar ska förmå SKL att ändra i kollektivavtalet för att möjliggöra öppen upphandling av TGL-försäkringen.
Prismodellerna skiljer sig dock åt. KPA Liv har en premie på 0,3 procent av lönesumman för TGL, medan den variant som till exempel Aspis erbjuder tas ut i ett fast krontal. För arbetsgivare med många högavlönade är det billigare med krontalsavgiften medan kommuner med få höginkomsttagare kan tjäna på den procentuella avgiften.
- Vi kan visa att den kommunala sektorn som helhet kan spara 200-300 miljoner kr om året genom att inte ha TGL-KL i KPA Liv, säger Jan Paju.