Gårdagens beslut om LF:s ombildning från Finansinspektionen är viktigt och tydligt. Den lagstiftning som finns är tänkt att skydda konsumenterna och enligt personer som var med och arbetade fram lagen är det så här det är tänkt att lagens ska tolkas.
Det innebär att den som äger aktierna har rätt till de övervärden som kan uppstå vid en försäljning av aktierna, men den goodwill som upparbetats i bolaget tillhör spararna och de har rätt till ersättning för den efter en värdering.
Det här synsättet leder till att det blir mindre skillnad mellan ett ömsesidigt bolag och ett livaktiebolag och i många fall var det, när bolagen bildades, ofta en ren sinkadus att man valde AB-formen snarare än den ömsesidiga bolagsformen. Det kan knappast ha varit avsikten att aktiekapitalet skulle vara något som man senare skulle kunna casha hem värdeökningen på. Det var väl ingen som var synsk för 20 eller 30 år sedan och då såg valet av bolagsform som en möjlighet till ett framtida klipp?
Det vore mer korrekt att se aktiekapitalet som motsvarigheten till det garantikapital som ömsesidiga bolag tillförts för att kunna starta sin verksamhet, för det har i praktiken tjänat samma syfte.
Pensionsnyheterna noterar att Finansinspektionen nu visat tänderna och vågat fatta det beslut man gjort. Det bör samtidigt innebära att priset för att ombilda bolag till vinstutdelande kommer att bli högre för aktieägarna i framtiden. Det är bra för spararna. Bra vore också om spararna i framtiden förstår vad de har att rösta om och information av typen att 95 är mer än 100, som varit del i propagandan om hur ett ombildat bolag kommer att fungera, förhoppningsvis försvinner ur marknadsföringen. Helt enkelt för att det är falskt.