NYHETSARKIVET
30 okt 2009 15:28
Kritiken växer mot PPM:s samarbete med placeringsrådgivarna
PPM har sedan 2007 arbetat med att ta fram ett system som gör det möjligt för rådgivningsföretag att hämta uppgifter ur PPM:s system om kundernas tillgodohavanden. Genom att man öppnar den här bakdörren in i systemet riskerar man på lång sikt att bankerna tar över PPM-systemet. Och redan på kort sikt betyder det lägre avkastning för alla sparare, menar kritikerna.

– PPM-systemet är inte byggt för kollektiva flyttar där hundratals miljoner lyfts in och ut ur fonderna vid ett och samma tillfälle. Det ställer större krav på fondförvaltarna att hålla sina fonder likvida, vilket sänker avkastningen. I kombination med de avgifter de tar ut för rådgivningen kan det här kosta spararna 1,5 procent av den årliga avkastningen och det tycker jag är orimligt, säger Peter Norman, vd för Sjunde AP-fonden.

Ökade transaktionskostnader

– Genom att underlätta för frekventa massflyttar, som det blir fråga om, kommer transaktionskostnaderna att öka och på sikt vet jag inte om vi kommer att klara av att ha aktivt förvaltade fonder med i systemet. Jag har redan fått uppgifter om att fonder som drabbats av massbyten drar sig ur systemet. Massbyten ökar kostnader i hela systemet och drabbar därmed kunder som sparar långsiktigt, säger Enter Fonders vd Henrik Lindquist.

PPM inledde det så kallade 2 k arbetet under 2007. Anledningen var att man noterat att PPM-rådgivarna snabbt börjat bygga upp stora kundstockar och när man rekommenderade byten till en ny fondfördelning kunde det skapa stora problem för PPM i och med att det blev stora transaktionsvolymer som skulle hanteras samtidigt. Det här ledde till fördröjningar i systemet och PPM började därför fundera över hur man skulle kunna samarbeta med PPM-rådgivarna för att de skulle kunna portionera ut sina byten på ett bättre sätt och se till att PPM klarade av att genomföra dem i rimlig tid.

Tester pågår

Nu, hösten 2009, pågår testkörning med fiktiva kunder av det nya systemet där det alltså finns möjlighet att spegla in de uppgifter som finns i PPM:s system och presentera dem i de egna webbportalerna. PPM anser att det här ger möjlighet att öka informationen och intresset för fondsparandet, eftersom kunderna kan se det i flera olika kanaler. Man har också möjlighet att se till att den information som man lämnar är kvalitetssäkrad. Så långt är allting gott och väl men fondförvaltarna menar att konsekvenserna av 2 k är otillräckligt belysta.

– PPM har fattat ett antal beslut som är logiska för dem med anledning av den situation de hamnat i. Men alla logiska beslut får sammantaget ologiska konsekvenser om det innebär att fonder tvingas lämna PPM på grund av rådgivningsflöden, säger Fredrik Nordström på AMF Fonder, till Pensionsnyheterna.

Han betonar att han inte har något emot att kunderna köper rådgivningstjänsterna öppet och alltså visar sig villiga att betala för en tjänst som inte betalas genom produkten, något som han ser som en modell för framtiden. Men han är mycket kritisk till de volymer som man kan tvingas flytta ut med kort varsel.

– Köp- och säljordrar blir alltför synkroniserade och det leder till höjda transaktionskostnader, säger han och ger ett exempel på vad som kan hända. Om jag har en räntefond som innehåller företagsobligationer och bostadsobligationer som får ett stort inflöde genom att den blivit utvald så har jag inte möjlighet att placera det nya kapitalet till samma yield (avkastning) som tidigare och om det uppstår brist kan jag tvingas att placera i statsskuldväxlar vilket drar ned avkastningen för de kunder som sparar i fonden.

Omöjligt att genomföra

Glenn Nilsson, marknadschef på Max Matthiessen, menar att fondbolagen nu beter sig precis som försäkringsbolagen när det handlar om flytträtt. – Allt de säger går ju ut på att det ska vara omöjligt att genomföra. Jag får ju redan idag listor på hur mycket fonderna i fondförsäkringsbolagen kan ta emot och om vi har större belopp att flytta in i fonder så får vi ju besked om hur mycket vi kan ta i taget vid olika tillfällen. En större flytt kanske kan ta uppemot tio dagar att genomföra fullt ut, men det är ju inget problem om man tar det i etapper, säger han. Enligt PPM:s Mats Öberg är det idag 350 000 PPM-sparare som köpt tjänster av något av de många rådgivningsföretag som hjälper till med placeringar.

PPM:s egen uppskattning är att de på lite sikt kommer att vara uppe i omkring 2 miljoner. I dagsläget kan det uppstå volymer på uppemot 1 miljard kr under en enskild dag. När systemet är moget, vilket det ska vara om några år, räknar man med att dagens 300 miljarder kr ska vara omkring 900 miljarder kr.

Då kan massbytena snabbt vara uppe i 2,5 miljarder kr en enskild dag, eftersom en genomsnittlig kund då har uppemot 150 000 kr på sitt PPM-konto. – Ja, då blir det mycket pengar i luften, säger Mats Öberg.

Kapitalet sprids

Han tillägger att det då också kan vara så att antalet fonder då kan ha ökat så att kapitalet sprids på flera fonder, även om tillströmningen av nyansökningar till PPM-systemet minskat på senare år.

Mats Öberg leder nu arbetet med att införa 2 k i PPM och menar att man kan begränsa byten om man inför en fondbytesavgift, något som man snart kommer att få laglig möjlighet att införa.

– Vi har tagit initiativ till att börja diskutera frågan med Fondbolagens Förening eftersom de sett att de kan få volymproblem om stora belopp flyttas i och ur fonderna. Samtidigt ser PPM-systemet ut som det gör och de samarbetsavtal vi har förutsätter att vi kan upprätthålla möjligheten till byten, säger Mats Öberg.

Ingen analys

Han tillstår dock att man inte gjort någon mer genomgripande konsekvensanalys av vilka effekter övergången till 2 k kan få för systemet som helhet.

Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna har effekterna av projektet nu nått även Pensionsgruppen där de fem riksdagspartierna som står bakom reformen ingår.

De ska ha skickat signaler till finansdepartementet och där uttryckt oro för de effekter som projektet kan få. I tiden ligger projektet mitt emellan PPM:s nedläggning och införandet av den nya Pensionsmyndigheten som ska slå upp sina portar vid årsskiftet. PPM:s nuvarande ledning är därmed att betrakta som en ”expeditionsministär” som enligt kritikerna inte borde göra ett så stort ingrepp i systemet utan invänta den nya ledningen med den nya generaldirektören Katrin Westling Palm och myndighetens nya ordförande Bo Könberg, som är något av det nya pensionssystemets gudfader.
Enligt flera samstämmiga källor ska Katrin Westling Palm ha tagit varningssignalerna på allvar och en möjlig utväg kan vara att man lägger införandet av projektet på is fram till dess att den nya myndigheten är på plats.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 10 2009
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907