Att försäkra utlandsanställda är ibland komplicerat. Inte minst eftersom regelverken kring försäkringsskydd skiljer sig mycket mellan olika länder. Inte ens inom EU, som ska ha en harmoniserad inre marknad, har man lyckats jämka de nationella reglerna. Men utvecklingen går åt rätt håll.
Claudia Hennecke, Legal Counsel på CIGNA International, som specialiserat sig på att försäkra utlandsanställda, menar att det är långt kvar till ett harmoniserat regelverk för försäkringar, även om trenden är att reglerna i olika länder blir allt mer lika varandra.
Vid ett seminarium arrangerat av Pensionsnyheterna i Stockholm nyligen berättade hon om några av de problem som kan uppstå när ett bolag ska försäkra utlandsarbetande personal.
I normalfallet är det ett lands lagar som gäller, och både försäkringsbolaget och den försäkrade finns i det landet. För utlandsanställda gäller många olika lagar, tillstånd och olika slags försäkringar, säger Claudia Hennecke.
Mycket av arbetet för de som utformar försäkringslösningar för utlandsstationerade anställda går åt till att jämka mellan det försäkringsskydd som finns i hemlandet och de regler för försäkringar som gäller i det land den anställde är stationerad i, något som kan skilja mycket.
Ett stort hinder är de regler som gäller vilka försäkringsbolag som får verka i olika områden. Cigna, som har utlandspersonal försäkrade i 190 länder, får exempelvis inte själva skriva försäkringsavtal avseende personal som är stationerade i Saudi Arabien. Där är man i stället tvungna att administrera försäkringarna via ett lokalt bolag med tillstånd att verka i området. I USA har man sedan några år tillbaka fått tillstånd att försäkra anställda som arbetar i länder som är under sanktion från USA:s regering, som Irak och Kuba.
Går att se en trend
Men tillståndet gäller enbart anställda som är placerade i de länderna, det är fortfarande inte tillåtet att teckna avtal med exempelvis kubaner som arbetar i USA för ett kubanskt företags räkning.
Men man måste inte så långt bort för att stöta på problem.
Vi är fortfarande långt ifrån att ha en harmonisk försäkringslagstiftning inom EU, säger Claudia Hennecke.
Ett hinder är att lagstiftarna helt enkelt inte räknar med utlandsstationerade anställda när de skapar lagstiftningen.
Alla länder skapar sina lagar och regler för de som är bosatta där, medborgarna i landet. Hittills har jag aldrig sett en lag som riktar sig enbart till utlandsstationerade. Trots problemen så går utvecklingen åt rätt håll. Enligt Claudia Hennecke så arbetar de regulatoriska myndigheterna i olika länder allt mer tillsammans. Inte bara inom EU utan också mellan exempelvis EU och USA. Något som underlättar för bolag som arbetar över nationsgränserna.
Det går att se en trend mot en harmonisering även om det är väldigt stora skillnader mellan olika länder. Det är ofta inte frågan om en riktig harmonisering utan att trenderna inom lagstiftningen blir allt mer lika i många länder, säger Claudia Hennecke
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 10 2009