NYHETSARKIVET
18 feb 2010 15:51
Jag administrerar – alltså finns jag
”Jag tänker - alltså finns jag”, ska René Descartes ha uttryckt beviset för att en människa existerar. Idag känns det som om begreppet behöver uppdateras till ”jag administrerar alltså finns jag”. Helst utan att tänka.

I dag finns det åtminstone tre olika valcentraler för att ta hand om de kommunala pensionerna, KPA/Folksams Pensionsvalet, SPP:s Electum och Skandias Selectum. Till det kommer arbetarnas Fora, tjänstemännens Collectum, och sen ett helt gäng andra för mindre pensionsplaner. Och alla har de det gemensamt att de inte på något lätt sätt går att koppla ihop med varandra, ungefär som mobilladdarnas kontakter där det finns en typ för varje telefon.

När det är fråga om förmånsbestämda planer kan det vara naturligt att man sköter både premieuppbörd eller skuldföring sammanhållet med kapitalförvaltningen. Men i den nya världen, där snart sagt alla pensioner är premiebestämda, är frågan hur vettigt det är att dessa ska administreras på olika håll. Allra helst om arbetsgivarna har anställda som tillhör olika avtalsområden.

Som det nu är måste man ha ett avtal med Fora för LO-anställda, medan Collectum administrerar tjänstemännens pensioner. Två räkneverk för att räkna ut pensioner som åtminstone ytligt sett är likadana, låt vara att det finns vissa skillnader när det gäller uppbörd av premier och urvalet av försäkringsbolag som man kan kryssa i på de olika blanketterna.

Skälet till att det ser ut på det här viset är att parterna som förhandlar fram kollektivavtalen vill ha något som skiljer dem från ”de andra”. Men blir det någon skillnad egentligen? Kostar det inte bara mycket mer pengar för arbetsgivarna och ytterst de anställda om man bygger parallella räkneverk, när de ska hålla reda på samma saker?

Och är det inte fascinerande att avtals-parterna, som varit ute och handlat upp försäkringsgivare och pressat ut den sista tiondelen på avgifterna i upphandlingar, verkar blunda för att administration också kostar pengar? Collectum höjde nyligen avgiften från 1,3 procent av premierna till 1,5 procent för att det blivit så dyrt att bygga system.

Konsulterna är vinnarna

Alla de försäkringsbolag som vann i ITP-upphandlingen måste nu kasta sig på telefonerna och ringa in administrationens riktiga ghost busters; IT-konsulterna som ska bygga kontaktvägarna till Collectum. IT-konsulterna är de stora vinnarna på den röra som skapas av att alla avtalsparter vill ha sitt eget varumärke på pensionsplanerna, även om de oftast ängsligt följer varandra och ger dem samma materiella innehåll.

Att slå ihop Fora och Collectum skulle spara en oherrans massa pengar. Inte bara för att de två fabrikerna blev en, utan för att det skulle bli ett ”hål i väggen” att plugga in i. Sett på det viset skulle man nog kunna köra in administrationen av de kommunala pensionerna i samma hål och låta administratörer slippa konkurrera i kommunala upphandlingar. Häng sen på Pensionsmyndighetens siffror från inkomst- och premiepension och vips blir snart sagt alla siffror lätt åtkomliga och det skulle gå att ge människor en total bild av deras pensioner – på ett ställe. Men det kanske är att gå för långt. Att tänka rätt är stort. Att administrera är större.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 2 2010 av Mikael Nyman Chefredaktör
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907